szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek hajnalban robbanásokat észleltek Iszfahán környékén. Irán szerint a légvédelem lőtt le néhány drónt, kár nem történt. Izrael hivatalosan nem kommentálta az eseményeket, de izraeli és amerikai tisztségviselők is izraeli támadásról beszéltek.

Cikkünk frissül.

Izraeli rakéta csapódott be Irán területén – ezt két amerikai tisztségviselő erősítette meg a CBS-nek.

Az iráni állami média szerint élesítették az ország légvédelmi rendszerét több provincia területén is – írja az AP. A portál szerint helyi ügynökségek robbanáshangokat jelentettek Iszfahán térségéből. Ebben a városban található az iráni védelmi erők egyik fő légi bázisa, ahol az 1979-es forradalom előtt vásárolt, amerikai gyártmányú Tomcat F14-esek is vannak. A városban találhatók az iráni nukleáris programhoz köthető létesítmények is.

Az iráni állami televízió (IRIB) szerint a robbanásokat az okozta, hogy a légvédelem „azonosítatlan minidrónokra” lőtt – írja a BBC. Az IRIB szerint az iszfaháni nukleáris létesítmények „teljesen biztonságban” vannak.

Két izraeli tisztségviselő is megerősítette a támadás tényét – írja a The New York Times. Iráni tisztségviselők szerint csapás érte a védelmi erők légi bázisát.

Szíriai források szerint támadás ért a szíriai hadsereghez tartozó helyszíneket is, Irakban pedig vadászgépek hangját hallották; erről a The Jerusalem Post írt.

A dubaji Emirates és FlyDubai légitársaságok helyi idő szerint hajnali fél 5-kor indoklás nélkül átirányították Iránba tartó járataikat. Nem sokkal később Irán felfüggesztette az iráni városokba tartó repülőgépjáratokat.

A teheráni nemzetközi repülőtéren már újraindultak a járatok – írja a BBC az iráni állami hírügynökségre hivatkozva.

Iráni szóvivő: nem támadtak meg minket

Hossein Dalirian, Irán polgári űrprogramjának szóvivője az X-en (korábban Twitter) hazugságnak nevezte az amerikai médiaértesüléseket, és közölte, hogy

nem érkezett légi támadás a határainkon kívülről sem Iszfahánba, sem az ország bármely más részébe.

Dalirian szerint mindössze néhány drónt próbáltak az országba juttatni, ezeket pedig lelőtték. Későbbi bejegyzésében úgy pontosított, hogy három drón érkezett, és mindhármat lelőtték.

Hossein Dalirian on Twitter: “تا این لحظه، هیچ حمله هوایی از بیرون مرزها به اصفهان یا نقاط دیگر کشور نشده است و صرفا تلاش ناکام و حقیرانه‌ای با به پرواز درآوردن کوادکوپتر داشته‌اند که کوادکوپترها هم ساقط شده‌اندخبرسازی رسانه‌های آمریکایی صحت ندارد / Twitter”

تا این لحظه، هیچ حمله هوایی از بیرون مرزها به اصفهان یا نقاط دیگر کشور نشده است و صرفا تلاش ناکام و حقیرانه‌ای با به پرواز درآوردن کوادکوپتر داشته‌اند که کوادکوپترها هم ساقط شده‌اندخبرسازی رسانه‌های آمریکایی صحت ندارد

Az iráni állami média szerint egy tábornok Iszfahán tartományból arról számolt be, hogy semmilyen kár nem történt. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség pedig az iszfaháni nukleáris telepről közölt felvételeket, amelyek szerint a létesítmény biztonságban van, ugyanakkor katonák őrzik, látszólag légvédelmi lövegekkel – írja a BBC.

Időközben az iráni hírügynökségek szerint véget értek a légi közlekedésre vonatkozó korlátozások is.

A jeruzsálemi amerikai nagykövetség a támadást követően megtiltotta munkatársainak, hogy Tel-Avivon, Jeruzsálemen és Beér-Seván kívülre utazzanak személyes célból – írja az NBC.

Az iráni nukleáris létesítményeiben nem keletkezett kár – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség X-posztja. Hozzátették azt is, hogy nagyon szoros figyelemmel követik az eseményeket.

IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ on Twitter: “IAEA can confirm that there is no damage to #Iran’s nuclear sites. DG @rafaelmgrossi continues to call for extreme restraint from everybody and reiterates that nuclear facilities should never be a target in military conflicts. IAEA is monitoring the situation very closely. pic.twitter.com/4F7pAlNjWM / Twitter”

IAEA can confirm that there is no damage to #Iran’s nuclear sites. DG @rafaelmgrossi continues to call for extreme restraint from everybody and reiterates that nuclear facilities should never be a target in military conflicts. IAEA is monitoring the situation very closely. pic.twitter.com/4F7pAlNjWM

A támadás célja az volt, hogy jelezzék Irán felé, Izrael képes csapást mérni az ország területére – nyilatkozta név nélkül egy izraeli tisztségviselő a The Washington Postnak. Izrael jelenleg felméri a támadás hatékonyságát és az általa okozott károkat, közölte egy forrás az NBC-vel. Az izraeli hadsereg a CNN-nel közölte, hogy „jelenleg nem kommentálják” az iráni robbanásokról szóló híreket.

Irán mellett Szíriát is támadás érte a szíriai állami hírügynökség (SANA) szerint. Katonai forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy Szíria déli részén „anyagi veszteségek” keletkeztek légvédelmi állásokon egy izraeli rakétatámadást követően. „Ma 2 óra 55 perckor az izraeli ellenség rakétákkal indított támadást” – közölte a SANA.

Izrael szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir a közösségi médiában egyetlen szóval kommentálta a támadást:

Gyenge!

A G7-országok – Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Kanada – külügyminiszterei az olaszországi Capriban találkoznak. Itt Antonio Tajani olasz külügyminiszter elmondta, hogy beszélni fognak a pénteki támadásról, és „teljes deeszkalációra” szólította fel az érintetteket. Hasonlóan reagált az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, ahogyan a kínai külügyminisztérium szóvivője is a deeszkaláció fontosságáról beszélt. A nemzetközi reakciókat ebben a cikkben szedtük össze.

Nem várható megtorlás Irán részéről

Irán nem tervez azonnali megtorlást Izrael ellen – erről egy neve elhallgatását kérő iráni tisztségviselő nyilatkozott a Reutersnek a The Guardian szerint. „Nem lett megerősítve, hogy a támadás külső forrásból érkezett volna. Külső támadás nem ért minket” – mondta a tisztségviselő. Egy iráni tévének nyilatkozó szakértő szerint a drónokat Irán területéről irányíthatták „beszivárgók”.

Az Egyesült Államok tudott a válaszcsapásról, de nem támogatta azt – írja a CNN egy magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva. A lap szerint Izrael még csütörtökön figyelmeztette szövetségesét arra, hogy néhány napon belül ellencsapást tervez mérni Iránra a szombati támadást követően.

Csütörtökön Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter még arról beszélt a CNN-nek, hogy bármilyen izraeli támadást „azonnali és maximális” katonai válasz követné Irán részéről.

Mintegy két és fél órával a támadásról szóló hírek megjelenését követően egy neve elhallgatását kérő, közel-keleti ismertekkel rendelkező amerikai kormánytisztviselő arról beszélt a CNN-nek, hogy ezzel a támadással „vége az államközi” támadásnak, nem várható megtorlás Irán részéről. Emellett szól az is, hogy az izraeli hadsereg nem kommentálta a támadást, az iráni pedig nem azonosította be annak elkövetőjét – írja a portál.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint megszólalt Abdolrahim Muszavi vezérőrnagy, az iráni hadsereg főparancsnoka is. Muszavi elmondta, hogy a légvédelmi rendszer egy gyanús tárgyat lőtt le Iszfahán tartomány felett, ez okozta az észlelt robbanásokat. Arra is kitért, hogy a szakértők kivizsgálják az incidenst, és ezt követően nyújtanak tájékoztatást.

Az iráni média szerint időközben helyreállt a rend Iszfahánban. „Minden a legnagyobb rendben. Semmi sem történik” – mondta a Tasnim félhivatalos hírügynökség egy riportere az NBC szerint.

Irán április 13-án indított drón- és rakétatámadást Izrael ellen. „Aki minket bánt, azt mi is bántani fogjuk” – mondta akkor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az ellencsapást már hétfőn elindíthatták volna, Izrael azonban a kivárás mellett döntött. Erről akkor itt írtunk.

Borítóképünk illusztráció.