szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pályázat globális díjait négy kategóriában osztották ki.

Halott unokahúga testét ölelő palesztin nő képe nyerte a World Press Photo fődíját. A nyertes fotón a 36 éves Inász Abu Maamár egy izraeli rakétacsapást követően öleli magához 5 éves unokahúga, Szalih holttestét a Gázai övezetben. A kép október 17-én, mindössze 10 nappal a háború kirobbanását követően készült. A képet Mohamed Szálem, a Reuters palesztin fotósa készítette.

Mohamed Szálem, Reuters

Az év fotóriportja díjat a dél-afrikai Lee-Ann Olwave “Valim-babena” című sorozata nyerte. A képek egy 91 éves, demenciával küzdő ember történetét mutatják be. Az afrikai szigetországban gyakran stigmatizálják a memóriazavarban szenvedőket.

Lee-Ann Olwage, GEO

Az év hosszú projektjeként Alejandro Cegarra a Mexikóba érkező bevándorlók nehézségeit bemutató “A két fal” című sorozata nyert. Cegarra 2017-ben maga is bevándorlóként érkezett Mexikóba hazájából, Venezuelából.

Alejandro Cegarra, The New York Times/Bloomberg

A háború szörnyűségeit bemutató alkotás nyert a nyílt formátumú kategóriában is. Julia Kocsetova “A háború személyes” című projektje költői, zenei és képi elemeket vegyítve mutatja be az orosz–ukrán háború hatását. “Ez nem egy projekt, hanem az életem” – mondta az alkotással kapcsolatban Kocsetova, aki más ukrán művészekkel közösen készítette el a díjnyertes művet.