szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha idén érettségiztek magyarból, az idei írásbeli feladatlapban a gyakorlati szövegalkotás helyett egy műveltségi teszttel találkozhattok, amiben akár memoritereket is számonkérhetnek. Ha nehezen megy nektek a verstanulás, ajánlunk egy módszert, amivel észrevétlenül is megjegyzitek őket.

Biztos többen is tapasztaltátok már, hogy hiába tanultatok meg valamit alaposan az iskolában, néhány héttel később már alig emlékeztek valamire belőle. Ellenben egy évekkel ezelőtt hallott dallamot vagy dalt annak ellenére is tudtok, hogy évek óta nem hallgattátok meg.

A "dallamtapadás" - ami egyébként kifejezetten negatív, idegesítő is lehet - egy létező jelenség. A kutatók szerint ennek oka részben az, hogy az írás megjelenése előtt az elődeinknek a hangokra kellett támaszkodni ahhoz, hogy információkat jegyezzenek meg. Emiatt lehet, hogy egy-egy hang, dallam vagy dal emlékeket idéz fel bennünk, de bizonyos szövegeket is könnyebben, sokszor akaratunkon kívül tanulunk meg, ha megzenésítve halljuk őket.

Ezt a "képességet" az érettségire való felkészüléshez is használhatjátok, kiváltképp a memoriterek esetében. A 2024-es érettségi vizsgákon ugyanis - ellentétben a korábbi évekkel - már akár az írásbelin is számonkérhetnek egyes memoritereket, szóbelin pedig - középszintű vizsga esetén - a tanár határozza meg, hogy milyen memoriterek megtanulását követeli meg.

Az írásbelin számonkérhető memoritereket ebben a cikkünkben szedtük össze nektek.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Megzenésített versek

Ha megkönnyítenétek a saját dolgotokat és magolás helyett vagy közben hallgatnátok is az adott művet, a videómegosztókon számos olyan tartalmat találtok, amiken színészek szavalják el őket. Vannak ugyanakkor zenés feldolgozások is, amik még könnyebben a fületekbe kúsznak.

Ajánlunk néhány olyan megzenésített verset, ami az írásbeli érettségin is feltűnhet:

Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez

Nagy László: Ki viszi át a Szerelmet

Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén

Berzsenyi Dániel: A közelítő tél

Janus Pannonius: Pannónia dicsérete

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

 

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

 

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

 

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

 

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ennél természetesen egy kis keresgéléssel jóval többet találhattok az interneten, így ha vannak olyan versek, amiket az irodalom írásbelin nem, de a szóbelin kérnek tőletek, szinte teljesen biztos, hogy azok közül is többet megtaláltok megzenésítve.