Hirdetés

Banki azonosítónkra vadászik ez a háttérben meghúzódó mobilos kártevő



|

A veszélyes malware-re a Kaspersky kiberbiztonsági cég kutatói hívták fel a figyelmet.

Hirdetés

Újabb kockázatos vírus ütötte fel a fejét az androidos mobilokon, ami az adott eszköz IP-címére, a rajta tárolt névjegyekre, fényképekre, videókra, mi több, online banki azonosítókra vadászik. A SoumniBot névre keresztelt kártevőre a Kaspersky kiberbiztonsági cég kutatói lettek figyelmesek, akik átfogóan elemezték a vírust.

Mint kiderült, az Android hivatalos elemző segédprogramja, az APK Analyzer sem tudja kiszűrni a kártevőt, így fokozott elővigyázatosságot igényel. A Kaspersky már jelezte a Google-nek a biztonsági rést, így ennek foltozása folyamatban van.

Hirdetés

A malware tehát titokban telepszik eszközünkre, majd indítása után továbbítja a megszerzett információkat egy távoli szerverre. Kezdetben csak a mobilszolgáltatót és a telefonszámot, majd később ennél kockázatosabb adatokat is.

Az első továbbítás után egy fertőzött szolgáltatást is elindít, ami leállítás esetén is újraindul, mi több, 15 másodpercenként továbbküldi a megszerzett adatokat. A program idővel az eszközünkön tárolt szinte összes adathoz hozzáférhet, sőt, mivel távolról irányítják, egyéb műveletekre is képes lehet. Idővel üzeneteket küldhet, törölheti a névjegyeket, de még a vírusírtót is kikapcsolhatja.

További nehezítő tényező, hogy telepítés után a SoumniBot elrejti az ikonját, ezáltal az eltávolítása is nehezebbé válik, olykor még törlés után is a háttérben gyűjtheti az adatokat.

Természetesen az első és legfontosabb lépés adataink védelme érdekében a megelőzés. Kerüljük a Play Áruházon kívüli forrásból származó alkalmazások telepítését, tovább a gyanús SMS-eket és e-maileket se nyissuk meg, lehetőség szerint jelentsük azokat. Amennyiben egy alkalmazás hozzáférést kér eszközeinken tárolt adatainkhoz, győződjünk meg róla, hogy minek és mire adunk engedélyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.