A szoftvercég szerint a külföldi befolyásolási kísérletek egyelőre lassabban bontakoznak ki, mint az előző két elnökválasztás idején, de az Ukrajnának nyújtott támogatás aláásása már javában zajlik.

A Microsoft hivatalos blogja szerint beindultak az elmúlt másfél hónapban a közelgő amerikai elnökválasztást befolyásolását célzó, Oroszországgal összefüggésbe hozható online kampányok, bár lassabb ütemben, mint a korábbi választásokon. Ezek elsősorban olyan tartalmak terjesztését jelentik az amerikai közönségnek, amelyek például az Ukrajnának nyújtott támogatását kritizálják az oroszokkal folytatott háborúban. A washingtoni orosz nagykövetség nem kommentálta a vállalat szerdán közzétett jelentés, de a Reuters beszámolója alapján Moszkva a múlt hónapban ismét közölte, hogy nem törekedett sem a mostani, sem a 2020-as vagy 2016-os amerikai választások befolyásolására.

Seeing is believing

A Microsoft kutatói azonban inkább hisznek a saját szemüknek: szerintük megfigyelhető, hogy az Ukrajnával kapcsolatos üzenetek a hagyományos és a közösségi médián keresztül is szaporodtak az elmúlt két hónapban. Ezt legalább 70, általuk is nyomon követett orosz "tevékenységcsoport" rejtett és nyílt kampányaira vezetik vissza, amelyek közül a legtermékenyebbet egyenesen az orosz elnöki adminisztrációhoz kötik. Az online dezinformációt a Microsoft közlése alapján különböző nyelveken terjesztik, legtöbbször bennfentes leleplezésekre vagy a kollaboratív médiában (citizen journalism) megjelent videóka építve, és jól meghatározható webhelyek egész hálózatában forgatva a tartalmakat.

Ha a most megfigyelt orosz aktivitás nem is olyan intenzív, mint a korábbi kampányok ideján tapasztalták, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban ettől még fokozódhat. Egyrészt ha a narratíva elég hosszú ideig terjed az interneten, akkor a felhasználók már úgy teszik közzé újra és újra a hamis információt, hogy nem ismerik az eredeti forrást. Másrészt a Microsoft "figyelemreméltó felfutásról" számol be a nyugati agytrösztöket megcélzó akciókban, és külön kiemeli az amerikai politikai szereplőikre és politikai körökre koncentráló, Star Blizzard néven hivatkozott orosz csoportot, amelynek tevékenysége az elsők között lehet várható a hackerkampányok sorában.

Nem bonyolítják feleslegesen

Érdemes megjegyezni, hogy akármilyen sokat hallani a mesterséges intelligencia rosszindulatú használatáról, a legnagyobb hatást kiváltó tartalmak általában a legegyszerűbb manipulációkkal állíthatók elő, az MI bonyolult alkalmazásai nélkül. A Microsoft biztonsági kutatói nemrég arra figyelmeztettek, hogy Kína a választók közti törésvonalakat kutatja és elemzi MI-vel generált tartalmakkal, ám ezek fő célja egyelőre a demográfiai adottságok feltérképezése, és kevésbé sikeresek a választók befolyásolásában. Ezen a területen az egyszerű digitális hamisítások még sokkal gyakoribbak a mélyhamisításoknál (deepfake), plusz az átszerkesztett hanganyagoknak is nagyobb hatásuk van a videóknál.

További részletek a Microsoft jelentésében »

Közösség & HR

Mit kezdjünk a gyilkos robotokkal?

Kétnapos nemzetközi konferencián próbálták a szomszédos Bécsben kitalálni, miként lehetne nemzetközi szinten kezelni a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre potensebbé váló autonóm fegyverrendszereket.
 
Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.