2024. április 30. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. április 18. 12:19

Az átlagosnál hűvösebb és kissé csapadékosabb

Rövid, tömör összefoglaló a jövő hét időjárásáról előljáróban. De hogy honnan tudjuk? Egy kattintással ti is bármikor megállapíthatjátok ezt, hiszen heti anomália előrejelzéseink most már naponta frissülnek. 

A térképek értelmezéséhez egy kis segítség:

Mi is az az anomália előrejelzés? Mire használjuk?

Megmutatja az adott hét hőmérséklet-, és csapadékviszonyainak az átlagos értékektől való eltérését.


Mennyire pontosan olvasható le az adott időszak időjárása?


Az anomália előrejelzések leginkább tendenciát mutatnak az adott hétre vonatkozóan, az előrejelzések ennyivel előre ugyanis bizonytalansággal terheltek, de egy támpontot, alapvető következtetést már le lehet vonni. Például a jövő héten az ilyenkor szokásostól hűvösebb idő várható, és emellett kissé csapadékosabbnak is ígérkezik.


Hogyan értelmezzem a színeket?

A előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.


Milyen időtávra szólnak az anomália előrejelzések?

Az aktuális hetet beleértve 4 hét előrejelzései elérhetőek. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel az idő előrehaladtával az előrejelzés bizonytalansága általában egyre nagyobb, következésképpen egyre nehezebb az anomália irányát és mértékét prognosztizálni. Azaz mind nehezebb a klímaátlagnál több információt nyerni, ezért a fehér terület kiterjedése is általában hétről-hétre nő.

A térképek visszamenőlegesen is megtalálhatók az ECMWF hivatalos oldalán.