szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Április 25-én számos magyar és nemzetközi jobboldali politikus előtt lépnek fel a CPAC Hungary gálaestjén.

A CPAC Hungary (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) gálavacsorájára hívták fellépni a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikes és nyolcadikos lányokból álló Laudate lánykórusát - írta meg a Szabad Európa.

A szerkesztőséghez eljutott belső levelezés szerint a rendezvény április 25-én az Operaházban lesz, a felkérés pedig egy "civil szervezettől" az Alapjogokért Központtól érkezett.

A 444 úgy tudja, a rendezvényen többek között olyan nemzetközi jobboldali politikusok is jelen lesznek, mint a trumpista Rick Santorum és Andy Harris kongresszusi képviselő, a korábbi ketrecharcos Markwayne Mullinig, és az európai radikálisabb jobboldal képviselői, a holland Geert Wilderstől a spanyol Santiago Abascalig. A gyerekeket pedig egyenesen arról tájékoztatták, hogy Donald Trump előtt fognak fellépni.

A diákok szülei közül többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a gyerekeik egy ilyen erősen politikai töltetű eseményen lépnének fel. Levelükre válaszul Friedrich Attila, az intézmény igazgatója azt írta; a rendezvény sajtónyilvános, nem zártkörű, továbbá, hogy

„A vacsorát megelőzően nemzetközi vendégeinknek szeretnénk egy kis ízelítőt adni az igen gazdag hagyománnyal rendelkező és magas színvonalú magyar zenei kultúrából. Ez a mi deklarált küldetésünk, kórusaink a magyar zenei kultúra képviselői."

A gyerekek a vacsora előtti műsor részeként három darabot énekelnének, majd még a beszédek előtt távoznának, tehát politikai megszólalásokat az igazgató szerint nem hallanának.

A Szabad Európa szerint az igazgató a levelében arra is kitér, hogy 2023. szeptemberben törölték az iskola bővítésére vonatkozó beruházást a gazdasági helyzet miatt, ezért amikor különböző anyagi juttatásokkal járó fellépésekről dönt, igyekszik szem előtt tartani, hogy az építkezés ügye napirenden maradjon.

"A gálavacsora fővédnöke az egyik legfőbb közjogi méltóság (Kövér László házelnök – a szerk.), ezért úgy gondoltuk, hogy jó alkalom a kórusiskola ügyének napirenden tartására, hiszen a kórus fellépésével személyes benyomásuk lesz az iskoláról” – írta a szülőknek, hozzátéve, hogy mivel ez nem szokványos szolgálat vagy koncert, a szülők eldönthetik, hogy engedik-e a gyereküknek a részvétel vállalását.

Az iskola művészeti vezetője, Sapszon Ferenc szerint 44 szülő közül 42 hozzájárult a szerepléshez. Az egyik nyilatkozó szülő szerint ugyanakkor ennek az az oka, hogy nem mertek nemet mondani, nehogy emiatt hátrány érje a gyereküket az iskolában.

Az intézémy kórusa egyébként korábban már a Karmelita adventi koncertjén is énekelt, a Gaudete nevű kórus pedig egy felcsúti általános iskolában adott elő betlehemes jelenetet.