szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Királyságban törvény fogja büntetni, ha valaki deepfake pornót készít egy másik ember arcával. Az igazán szigorú büntetés akkor jár majd, ha valaki meg is osztja azt.

Vasszigorral csap le a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott pornográf felvételek készítőire az Egyesült Királyság. Az országban ugyanis rövidesen börtön járhat az úgynevezett deepfake pornó létrehozásáért és megosztásáért is.

Mint a Gizmodo írja, a brit igazságügyi minisztérium a héten ismertetett egy új törvényt, amely tovább kriminalizálja a szexuális tartalmú, számítógéppel készített felvételek terjesztését.

Az ilyesmi interneten történő megosztása már eddig is illegális volt egy 2023-as törvény értelmében, most csak új, szigorúbb büntetési tételekkel egészül ki. Ezek azokat sújtják, akik beleegyezés nélkül készítenek deepfake pornót – az ilyesmi lényege ugyanis, hogy valakik egy élő ember arcát „helyezik” mesterségesen generált videókban látható emberekre.

Már zavarba ejtő módszerekkel próbálkoznak a netes csalók

A mesterséges intelligencia (MI) eszközeinek elterjedésével minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az MI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.

A BBC szerint az új törvény értelmében az ilyen tartalmak generálásáért büntetett előélet és gyakorlatilag bármekkora pénzbírság jár, függetlenül attól, hogy tervezte-e a megosztást. Ha igen, és szélesebb körben nyilvánosságra is hozza a tartalmakat az ember, akkor akár börtönbüntetéssel is sújtható.

Az új törvény jelenleg a brit parlament előtt van, és a várakozások szerint el fogják fogadni.

3000%-kal megugrott egy csalásforma

Az olcsó és könnyen hozzáférhető mesterséges intelligencia miatt egyre több csaló próbálkozik deepfake technológiával, vagyis arccserével átverni másokat. Ehhez egy rossz minőségű kép is elegendő lehet.

A deepfake tartalmak egyre nagyobb problémát jelentenek, már pénzügyi csalásokhoz is alkalmazzák, de márciusban floridai diákok meztelen képeket generáltak 12–13 éves lányokról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.