eur:
390.85
usd:
364.21
bux:
68221.54
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszél a 100 nap múlva rajt Párizsban! címmel tartott sajtótájékoztatón a Millenium Házában 2024. április 17-én. Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fürjes Balázs: lehet, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni

A párizsi lesz az első olyan olimpia, ahol pontosan ugyanannyi nő versenyez majd, mint férfi - erről beszélt száz nappal a nyári ötkarikás játékok megnyitója előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a francia fővárosban a sportolók 19 napon át, 35 helyszínen versengenek majd. A párizsi olimpia különleges lesz, hiszen két, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezett olimpia, a tokiói nyári és a pekingi téli után újra közönség előtt zajlanak majd a küzdelmek.

"10 500 sportoló vesz részt rajta a világ több mint 200 országából, és még ott lesz a menekültcsapat is. Teljes egyenlőség van, fele lány, fele fiú a versenyzőknek, először az olimpiák történetében megvalósul a teljes egyenlőség, egyenjogúság a lányok és fiúk között, és nyilván ezután ez már mindig így lesz" - mutatott rá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja elmondta, hogy összesen tízmillió jegyet adtak, illetve adnak el a párizsi ötkarikás játékokra, és ebből már több mint nyolcmillió elkelt. Összesen 754, jeggyel látogatható esemény lesz az olimpián, versenyek és éremátadók, úgyhogy remélik, hogy teltházhoz közeli lesz az olimpia.

A NOB-tag külön kérte a magyar olimpikonokat, hogy az olimpiai faluban ne felejtsenek el majd szavazni a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áronra, akit a MOB a NOB új sportolói bizottságába jelölt.

"Az olimpiákon a sportolók maguk közül mindig megválasztanak a NOB sportolói bizottságába teljes jogú NOB-tagokat. Gyurta Danit Rióban megválasztották. A tagság nyolc évre szól, nem megújítható. A Magyar Olimpiai Bizottság nagyon jó jelöltet állított Szilágyi Áron személyében. Kizárólag az olimpián részt vevő 10 500 sportoló szavazhat az olimpiai faluban, majdnem a teljes olimpia ideje alatt" - magyarázta Fürjes Balázs. Hozzátette: Szilágyi Áron megérdemli ezt, és Magyarországnak is nagyon jó lenne, ha ebben a minőségben is szolgálhatná a magyar sportot.

Harmincketten pályáznak négy helyre - jegyezte meg.

Fürjes Balázs elmondta még: könnyen előfordulhat, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×