eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszél a 100 nap múlva rajt Párizsban! címmel tartott sajtótájékoztatón a Millenium Házában 2024. április 17-én. Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gyulay Zsolt 100 nappal Párizs előtt: az idei magyar csapat létszámban beérheti a tokióit

Százötven kvótája van a magyar csapatnak a párizsi olimpia előtt 100 nappal, összességében túlszárnyalható a tokiói 175 fős létszám – vélekedett az InfoRádiónak adott interjújában a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Gyulay Zsolt elárulta, ő is fut majd az olimpiai lánggal, amely kedden lobbant fel Olümpiában.

Kedden fellobbant, el is indul az útjára, május 8-án pedig Marseille-be érkezik az olimpiai láng; ott fog vele futni egy rövid szakaszon Gyulay Zsolt MOB-elnök is, akinek ez nagy megtiszteltetés.

"A legfontosabb jelképe az olimpizmusnak és a békének, ha már itt tartunk, hiszen ahogy Thomas Bach NOB-elnök megfogalmazta, ebben az időszakban az olimpia szellemisége, az olimpiának a béketeremtő képessége nagyon fontos" – mondta.

Hogy a párizsi magyar előkészületek mikor kezdődnek el például az olimpiai falu belakásával, illetve milyen feladatok vannak a megnyitóig, arról az InfoRádióban azt mondta, többször is ki kell repülni még.

"A falunyitás július 13-án lesz,

12-én megy ki a csapatunk előkészíteni a szobákat, a csapatirodát és mindent, hogy mire az első turnus jön, addigra minden kész legyen" – utalhatott egyebek mellett arra, hogy például a női kézilabda-válogatott már a megnyitó előtti napon, július 25-én megkezdi ötkarikás szereplését.

Viszont nem lakik majd mindenki a faluban. "A kajakosok például külső helyszínen lesznek, a vitorlázók Marseille-ben, és vannakmég versenyszámok, akár a sportlövészet, amely messzebb lesznek Párizstól" – hívta fel a figyelmet.

Az olimpiai falu lakóhelyeit egyébként későbbi szociális bérlakásoknak építették,

a párizsi polgármester elgondolása szerint a fenntarthatóság jegyében. Így viszont jelenleg légkondik sincsenek a szobákban, ami feladatot jelent, hogyan nőjön a helyek komfortfokozata, de Gyulay Zsolt nem gondolja, hogy a szálláshelyek minőségén múlhatna az eredményesség.

Arról, hogy lehet-e 200 is a szerda déltájt egyelőre 150-es kvótaszám, arról azt mondta, a 200-as határt "Los Angelesre álmodták meg", az a 2028-as olimpia helyszíne. Hozzátette, a 200 most is meglehetett volna, ha nem bukja el a kijutást az utolsó pillanatban egyetlenegy ponttal a női kosárlabda-válogatott. Ami viszont még összejöhet: elérni a 175-öt, ami Tokióban volt három éve a "covidos", egy évvel halasztott olimpián.

Arról is beszélt, hogy a szurkolóknak van-e még esélyük versenyekre bejutni. "A jegyek nagy részét eladták, és a maradékot egy teljesen külön platformon árulják, ehhez a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs köze. Ami jegyünk nekünk van, azt a sportági szövetségeknek, illetve a partnereinknek tudjuk átadni, de éppen

a szerdai nap folyamán 250 ezer új jegyet bocsátottak ki,

úgyhogy aki még jegyet akar venni, az tud" – jegyezte meg a MOB-elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×