szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Veszélyben lehet a NASA Mars Sample Return küldetése, mely marsi por- és kőzetmintákat hozna a Földre. Az ok a pénz, és most olyan megoldásokat keresnek, melyekkel olcsóbbá és gyorsabbá lehetne tenni a küldetést.

Iparági szereplőkhöz fordult a NASA, hogy dolgozzanak ki egy „alternatív tervet” a Marson lévő kőzetminták olcsóbb, és korábbi Földre szállítására – írja a Gizmodo.

Az amerikai űrhivatal küzd a Mars Sample Return (MSR)-küldetésével, mely a Perseverance rover által a a Marson összegyűjtött por- és kőzetminták Földre történő visszajuttatását takarná. A terveket azonban át kell dolgozni, ehhez pedig az űripartól, valamint a NASA egyéb központjaitól várnak ötleteket.

Az eszmecserék célja, hogy faragjanak a küldetés költségvetésén, és hamarabb visszatérhessenek a minták. Ehhez bevált, kevésbé komplex megközelítéseket várnak.

Megdöbbentő felfedezés a Marsról: a hullaházakban használt formaldehiddel alakulhatott ki ott élet

Japán kutatók szerint a Mars ősi légkörében formaldehid keletkezhetett, ami aztán a vizekbe bekerülve létrehozhatta az élethez szükséges RNS-t.

Az MSR-misszió jelenleg szoros ellenőrzés alatt áll, mivel lényegesen átlépte az eredeti büdzséjét, valamint az ütemterveket sem tudja tartani. Az eredeti tervek szerint a misszió 7 millió dolláros maximum költségvetésből juttatta volna vissza a mintákat a Földre, még a 2030-as években.

Most azonban már 11 milliárd dollárnál jár a projekt, és a jelenlegi tervek szerint csak 2040-ig tudják visszajuttatni a mintákat.

„A lényeg, hogy a 11 milliárd dollár túl költséges, és a minták 2040-ig történő hazaszállítása elfogadhatatlanul hosszú” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Ilyen kapszulákban gyűjti a mintákat a Perseverance rover, később ezeket gyűjtené be egy robot, és hozná vissza a Földre
NASA / JPL-Caltech

A misszió felett már egy ideje gyűlnek a viharfelhők, már 2023 nyarán is felmerült, hogy veszélyben lehet. Pedig a Perseverance által gyűjtött minták Földre juttatása fontos mélyelemzések előtt nyitná meg a kaput, és végső soron arra is fény derülhetne, hogy volt-e valaha élet a Marson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.