szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

15 százalékos bevételnövekedéssel és 3,5 százalékkal magasabb EBIDTA-mutatóval büszkélkedhet a fehérjeporokat és s fitneszvilágban népszerű speciális élelmiszereket gyártó magyar BioTechUSA, amelynek a tavalyi forgalma már a 90 milliárd forintot is meghaladta, s Vietnámban és Irakban is nagyot bővült.

Közel 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra nőtt a BioTechUSA-cégcsoport árbevétele 2023-ban, közölte a vállalkozás, kiemelve, hogy „a turbulens környezet ellenére” több mint 3,5 százalékkal, 10,47 milliárd forintra nőtt a a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményük (EBIDTA-mutató). 

A fogyasztói bázis építéséhez – mint írták –, hozzájárult, hogy „az emberek jobban odafigyeltek az egészségükre, mint korábban, ugyanakkor az alapanyagok áremelkedése és hektikus elérhetősége megnehezítette a beszerzést és a gyártást”. A növekedés hátterében pedig jelentős súllyal esett latba, hogy a cég bevételeinek 80 százaléka exportból származik: több mint 20 országba már milliárdos a forgalmuk forintban kifejezve.

Az 1800 főt foglalkoztató vállalkozás nem ül a profiton. Közel ötmilliárd forintos beruházással fejlesztett: egymilliárdból automata raktárat szerelt fel, bővítette szadai üzemének szociális blokkját, és felújította központi irodaházát Óbudán, illetve 45 új üzletet is nyitott Európa-szerte.

Az itthon piacvezető cég külföldön növelte részesedését Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, dinamikusan növekedett Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban, északon pedig Norvégiában és Izlandon. Európán kívül

masszív bővülésről számoltak be az iraki és a vietnámi piacon.

A hazai, családi tulajdonban álló cégről bővebben a szadai fejlesztéseket bemutató üzemlátogatás után írtunk, amikor először nyitották ki a gyárkapukat a sajtó előtt.

Szadáról kapja izmai építőelemeit a fitneszvilág java – a BioTechUSA gyárában jártunk

Gyógyszeripari technológiát is alkalmaz a fitneszvilágban és hobbisportolók körében népszerű étrend-kiegészítők és speciális élelmiszerek európai éllovasa, ami, bár a neve amerikai gyökerekre utal, történetesen egy magyar családi cég. A BioTechUSA első alkalommal tárta ki ki üzemének kapuját a nyilvánosság előtt: v-blenderek, portöltők, kapszulázók, állagok és ízek: pillantson be velünk a fehérjeporok, proteinshake-ek, vitaminok és speciális élelmiszerek szadai boszorkánykonyhájába!

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.