szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A QS legfrissebb rangsorában a gyógyszerészet és gyógyszertudományok szakterületen a hazai egyetemek között holtverseny alakult ki, anatómia és élettanból pedig csak egy magyar felsőoktatási intézmény került fel a listára.

Megjelent a bit Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2024-es rangsora, amiben közel 5000 felsőoktatási intézményt vizsgáltak, amelyekből végül 1559 került be az 5 nagy tudományterületi kategóriába és 55 a szűkebb szakterületen készített rangsorokba.

Az értékelés során külön szempontként vizsgálták az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, a munkáltatói véleményeket, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, de a nemzetközi diákok számát és az oktatók minősítését is.

Az 5 fő tudományterület közül az orvostudományokban a magyarok közül a Semmelweis Egyetem lett az első, és 281. az összesített listán. A második helyen osztozva követi a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 401-450. helyezésükkel. Harmadik helyre pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem került, ami az összesített rangsorban az 501-550. helyet érte el.

Orvostudományok

  • Semmelweis Egyetem: 281. hely
  • Debreceni Egyetem: 401-450. hely
  • Szegedi Tudományegyetem: 401-450. hely

Gyógyszerészet és gyógyszertudományok

  • Semmelweis Egyetem: 251-300. hely
  • Szegedi Tudományegyetem: 251-300. hely

Anatómia és élettan

  • Semmelweis Egyetem: 101-150. hely
A gyógyszerészet és gyógyszertudományok szakterület listán mindössze két magyar egyetem szerepel, amik holtversenyben állnak egymás mellett. Az SZTE ezzel javított az előző eredményén és a nemzetközi mezőnyben 50 helyet lépett előrébb, ezzel utolérve a Semmelwis Egyetemet.