Hirdetés

Nyugdíjba vonul Atlas, a Boston Dynamics szaltózó humanoid robotja



|

Több mint egy évtizednyi akrobatikázás után itt az idő, hogy az emberszabású robot végre kipihenje magát.

Hirdetés

Az elmúlt évek során rengetegen találkozhattak a 2013-ban leleplezett Atlas nevével, a Boston Dynamics és a DARPA összefogásával kifejlesztett emberszabású robot ugyanis rendszeresen szerepelt a gyártója látványosabbnál látványosabb videóiban, így láthattuk például táncolni, szaltózni és parkourozni is. Mindössze néhány hónapja pedig azzal kápráztatta el a közönséget, hogy milyen ügyesen navigálna egy építkezésen.

Így aztán meglepő lehet, hogy a 2021 óta a Hyundaihoz tartozó Boston Dynamics most váratlanul bejelentette az Atlas nyugdíjazását.

Hirdetés

A Boston Dynamics az alábbi összeállításban vesz búcsút a több mint 10 éves pályafutással bíró robottól, benne annak leglátványosabb mutatványaival és néhány olyan bakival is, amelyek rámutatnak, hogy rengeteg próba és finomhangolás volt a nagyvilágnak prezentált, tökéletesen kivitelezett trükkök mögött. A videóhoz mellékelt leírás szerint a terület több technológiai akadályát is sikeresen átugró Atlas egy évtizeden át inspirálta a robotikai szakemberek következő generációit, ám most eljött az ideje annak, hogy hátradőljön és kipihenje magát.

Első pillantásra furcsa lehet az időzítés, hiszen az emberszabású robotok piacán most látványos a mozgolódás: az elmúlt hónapok során a Tesla, valamint az OpenAI segítségével nyomuló FigureAI is prezentációkat tartottak az emberi munkaerő kiváltására és támogatására tervezett modelljeikről, a Mercedes pedig bejelentette, hogy tesztelni fogja az Apptronik nevű cég megoldását a gyáraiban.

Mindez viszont valójában épp hogy megmagyarázhatja az Atlas hirtelen nyugdíjazását, amely a maga korában valóban úttörő volt, ám bizonyos megoldásai felett már eljárt az idő. A TechCrunch ezért a pezsgő piaci helyzetre való tekintettel arra következtet, hogy a robotnak azért kellett mennie, hogy helyet csináljon egy közelgő modellnek, amivel a Boston Dynamics fel fogja venni a versenyt a befektetők kegyeiért küzdő riválisokkal.

Ebben az új robotban pedig néhány olyan technológiai vívmány is visszaköszönhet, amelyek elérésében a búcsúzó Atlas is kulcsszerepet játszott, így végső soron velünk maradhat a régi ismerős hagyatéka.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.