szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összességében valamivel kevesebb üzemanyag fogyott az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. A prémium üzemanyagok fogyasztása nagyon megugrott – igaz, ezzel együtt is jóval elmarad még a 2021-es szintektől.

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent – tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).

A teljes fogyasztás 879,1 millió liter volt az első negyedévben; 343,6 millió liter motorbenzint és 535,4 millió liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok összesített adatai alapján.

Az üzemanyagokon belül

a prémium motorbenzinből 57,4 millió liter fogyott az első három hónapban, 20,2 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

A 95-ös motorbenzinből 286,1 millió litert tankoltak az autósok, 3,3 százalékkal kevesebbet, mint tavaly január és március között.

A prémium dízel fogyasztása 43,5 millió liter volt az első negyedévben, ami 17,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A nem prémium gázolaj eladása 491,8 millió liter volt, ez 4,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva.

A prémium üzemanyagok fogyasztása az idei első negyedévben jóval magasabb volt, mint 2023 első negyedévében – ám akkor, és egyébként 2022 első negyedévében is komoly visszaesést mutattak a prémium termékek. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a rendkívül magas infláció, a reálbérek csökkenése sok háztartást spórolásra kényszerített. Illetve 2022 első negyedévében élt az üzemanyag-árstop, amely a prémium termékekre nem vonatkozott.

Hiába volt jóval magasabb a prémium termékek fogyasztása az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, a mennyiség még mindig jóval elmarad a 2021 első negyedévitől.

Akkor prémium benzinből 67 millió liter fogyott (most 57 millió liter), prémium gázolajból 74 millió liter (most 44 millió liter).

A KSH kacifántos megoldással fog üzemanyagárat számolni Nagy Mártonnak

A statisztika kísérleti lesz, vagyis nem megbízható, alapja az uniós statisztikai hivatal 2005 óta létező heti árösszesítése. A magyarországi adatok forrása a nagy kúthálózatok ár-önbevallása, amit az energiahivatal felé tesznek.