Elektromos roadster? Bizony, a Tesla Roadster premierje óta tudjuk, hogy a fogalom létező, és talán létjogosultsága is van, azonban most jutottunk el oda, hogy egy patinásabb márka is meg merje tenni ezt a merész lépést. A Maserati esetében már ismert volt, hogy jön egy elektromos sportmodell, immáron pedig előttünk áll a GranCabrio Folgore, amely a szigonyosoktól megszokott körítéssel tálalja a jövőbe mutató technológiát.

Összességében nagy meglepetések persze nincsenek, hiszen a GranTurismo friss, többféle hajtással is kapható kupé változata már megmutatta magát, ezúttal leginkább a nyitott tető varázsa jelenti újdonság faktort. A derékra vetkőzött olasz benzines hajtással már bemutatkozott nemrégiben: bár a V8-astól el kellett búcsúznunk, a Nettuno névre keresztelt, háromliteres, duplaturbós V6-os nem okoz majd csalódást.

Prémium belső, a megszokott stílusban

A Modena verzióban 496 lóerőt és 600 Nm-es nyomatékot biztosít az egység, míg Trofeo változatban már 557 lóerőt és 650 Nm-t irányíthat a pilóta. Előbbi 3,9, utóbbi pedig 3,2 másodperc alatt képes megfutni a 0-100-as sprintet, a végsebességük pedig 302 és 320 km/h. Cikkünk tárgya a vászontetejétől 14 másodperc alatt válik meg, ráadásul 50 km/h-ig lehet lenyitni azt. A vászontető egyébiránt a személyre szabhatóság és az elegancia jegyében több színben is kapható.

Ezúttal a fő attrakciót, ahogy a kupénál is, az EV, azaz a hárommotoros villanyos verzió jelenti. A 829 lóerő (alap üzemmódban „csak” 762 LE) és a hozzá társuló 1350 Nm igazán impresszív adat, amit csak fokoz a 2,8 másodperces 0-100-as sprint. A 290 km/h-s végsebesség is több mint elegendő egy olyan kabrióba, mint a Maserati egyébként lenyűgöző modellje – arról már nem is beszélve, hogy a gyártó sosem a földtől elrugaszkodott teljesítményről volt híres, így már ezzel is többszörösen felülmúlták magukat.

Csukott tetővel is szépséges a modell

A Folgore egyébként egy T alakban elhelyezett, bruttó 92,5, nettó körülbelül 83 kWh-s akkuból nyeri az erejét, a platform pedig tudja a 800 Voltos technológiát, aminek köszönhetően akár 270 kW-tal is pumpálhatjuk bele az elektronokat. Pontos hatótávról nincs szó, de ne legyen kétségünk afelől, hogy papíron több mint 400 kilométert ad majd meg a gyártó, ha eljön ennek az ideje – WLTP szerint a becsült adatok 420-460 km-ről érkeznek.

Ráadásul a nagyon gyors töltés miatt 5 perc alatt 100 km hatótáv is pumpálható bele. Ez persze a 800V esetén, a DC Booster DC-DC átalakító miatt történhet, ám természetesen kisebb teljesítményű és feszültségű oszlopokról is tankolhat az autó a klasszikus 50 kW-os töltéssel.

Különc megoldásokkal fokozták az egyedi hangulatot

Az elektromos Folgore esetében a kupénál arról írhattunk, hogy annak súlyeloszlása 50:50, míg a benzineseknél 52:48, ám a kabrióra vonatkozóan ilyen adatokat nem közölt a gyártó. Ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy a súlyelosztás a nyitható verziónál is közel lehet az ideálishoz.

Az utastérben persze adott a márkától megszokott luxus, így 12,2 colos vetített óracsoport, 12,3 hüvelyk képátlójú érintős központi rendszer, és egy 8,8 colos komfort kijelző alkotja a műszerfalat, de van lecsapott kormánykerék, finom anyagok, alumínium váltófülek, 16 hangszórós Sonus prémium hifi, nyakfűtés és minden nyalánkság.

Brutálisan erős a Maserati elektromos kabriója

Adott a nagymértékű személyre szabhatóság, de mindeközben az alkotók figyeltek a fenntarthatóságra is: a válogatott anyagok közt számos újrahasznosítható, illetve újrahasznosított is szerepel, az egyik ilyen az Econyl. Utóbbi egy nylon jellegű matéria, amit a kárpitozás mellett a horgászhálók esetében is hasznosítanak manapság.

A sofőrök az elektromos változat esetében GT, Sport, Corsa és Max Range vezetői üzemmódokat használhatnak. A GranCabrio Folgore esetében a pletykák a benzinessel megegyező árcédulát emlegetik, ám az autó érkezése leghamarabb év végére, jövő év elejére tehető.