szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Központilag meghatározott előzetes ponthatárok és minimumponthatárok már nincsenek, de az egyetemek dönthetnek úgy, hogy néhány szakra nem lehet egy bizonyos pontszám alatt bekerülni.

A felvételi rendszer átalakítása miatt már tavaly sem volt központilag meghatározott minimumponthatár az alap, osztatlan- és mesterképzéseken, valamint a felsőoktatási szakképzéseken. De a "központi, előzetes" ponthatárok is megszűntek azon a negyven szakon, amire 2023 előtt csak egy előzetesen meghúzott minimumponthatár megugrásával lehetett bekerülni. Ez a legnépszerűbb alapszakokon minimum 400 pont is lehetett.

Ilyen volt például az általános orvosi, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció- és médiatudomány, az állatorvosi, a fogorvosi, a jogász, a pszichológia, a történelem és a szabad bölcsészet képzés is, de a tanári szakokon is húztak előzetes ponthatárokat.

Tavaly óta azonban az egyetemek saját hatáskörben dönthetik el, hogy meghatároznak-e valamilyen előzetes pontszámlimitet, ami alatt nem kerülhet be hozzájuk egy adott szakra felvételiző jövendőbeli hallgató. A felsőoktatási intézmények pedig rendelkeznek is erről. A Budapesti Corvinus Egyetemen például a magyar és angol nyelvű, nappali tagozatos, államilag támogatott alkalmazott közgazdaságtan alapszakára 400 pont alatt idén sem lehet bekerülni, a Budapesti Műszaki Egyetemen pedig szinte az összes képzésre 320 pont a minimumponthatár.

 

Azt, hogy van-e valamilyen előzetes minimumponthatár azon az egyetemen és szakon, amire jelentkeztetek, a felvi.hu szakkeresőjében tudjátok megnézni.

Először is pipáljátok be, hogy alap-, mester- vagy oszatlan képzésre jelentkeztek, vagy esetleg felsőoktatási szakképzésre, majd írjátok be a szak nevét, válasszátok ki az egyetemet, a munkarendet és a finanszírozási formát. Megadhatjátok továbbá a képzés telephelyét, nyelvét, a képzésterületet és az érettségi követelményeket is, de tapasztalataink szerint a kereső ezek nélkül is működik.

 

Ha ezek megvannak, kattintsatok a "keresés" gombra és a szakok listájájában látjátok majd, hogy van-e minimumpont a választott képzésen, és ha igen, akkor mennyi.

A szakkeresőt ide kattintva éritek el.