szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több program, valamint különleges kiadványokkal várják az érdeklődőket a világ számos pontján megrendezett napon.

Több magyarországi lemezbolt részvételével, különleges hazai és nemzetközi megjelenésekkel várja az érdeklődőket a lemezboltok napja április 20-án, szombaton.

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt (RSD). A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult; Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, és annak köszönhetően, hogy a bakelitlemezek reneszánszunkat élik, most már harminc ország mintegy ezer boltjában tartják meg ezt a napot.

Mégis ki és miért vesz ma bakelitet meg videókazettát? Egyre többen gondolják, hogy jó ötlet

Reneszánszát éli az analóg zenehallgatás és filmnézés, tömegek mégsem tekerik vissza az idő kerekét. A lelkes audiofil fiatalok és a horrorfanatikusok sem taszíthatják le a streamingszolgáltatásokat az élről, de a letűnt technológiák felfuttatását éppen az újabbak terjedése idézi elő.

Magyarországon a Wave és a Musicland/Neon Music mellett a szintén budapesti Deep, MG Records, a Kalóz Records, a Lemezkuckó, a Soul Cure Records, valamint a dunaújvárosi 777 és a szegedi Néma Papagáj várja a vásárlókat és a zenerajongókat extra nyitvatartással és programokkal, minikoncertekkel, exkluzív kiadványokkal, kedvezményekkel.

A lemezboltok napjára megjelenő különleges magyar kiadványok közé tartozik Cserháti Zsuzsa Hamu és gyémánt című, fehér márvány színű lemeze, a Dope Calypso Giddy Up című korongja, valamint Pogár László és Sívó Dániel Equinox/Resolution című kislemeze.

Emellett Fekete Jenő szombaton 14 óra 30 perctől az Üllői úti MG Recordsban rövid akusztikus koncert keretében mutatja be új dupla lemezét, a Sáraranyt, amelyet dedikál is. A tizenhat oldalas booklettel és kézzel sorszámozott litográfiával ellátott kiadvány a megszokott fekete lemezeken kívül további száz darab sorszámozott sárarany színű korongon is forgalomba kerül. A Tivadar utcai Musicland-ban pedig 12 óráról lesznek koncertek és dj-szettek, fellép mások mellett Pogár László (Black Bartók, Hangmás), Szabó Benedek (Galaxisok), Pándi Balázs és Soma (Galaxisok/Platon Karataev).

A négyszáznál is több nemzetközi kiadvány között lesz mások mellett a The 1975 Live at Gorilla című dupla koncertlemeze, a 10,000 Maniacs Playing Favorites című anyaga, Cannonball Adderley két, fél évszázaddal ezelőtti franciaországi dzsesszkoncertje, számos Beatles-különlegesség, a Blur Parklife című albumának 30. évfordulós képlemez verziója, a Buena Vista Social Club legendás 1997-es lemeze, David Bowie Waiting in the Sky-ja, a Doors 1968-as stockholmi koncertje LP-n és CD-n, Elton John Caribou című 1974-es lemeze dupla LP-n, John Lennon Mind Games című EP-je fekete és színes változatban, Ennio Morricone két filmzenéje, Nico 1986-os tokiói koncertje, a Ramones 1975-ös demófelvételei, a Rolling Stones első lemeze, Kim Wilde különleges diszkómixei vagy Frank Zappa Zappa for President című duplalemeze.

A lemezboltok napja idei nagykövete az idén húszéves Paramore.

Bővebb információk a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán olvashatók.