szerző:
Tetszett a cikk?

Az ukrán belügyminiszter szerint legalább 13-an veszítették életüket, illetve több mint 60 ember sebesült meg az orosz támadás következtében.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Legalább nyolc civil meghalt, további 18 pedig megsebesült, amikor az oroszok rakétatámadást indítottak az észak-ukrajnai Csernyihiv városában lévő polgári infrastruktúra ellen – írja a Deutsche Welle.

NEXTA on Twitter: “Video from the hospital in #Chernihiv during the strike published by local media pic.twitter.com/WF9YSfy8v7 / Twitter”

Video from the hospital in #Chernihiv during the strike published by local media pic.twitter.com/WF9YSfy8v7

Vjacseszlav Csaus, a régió kormányzója szerint a három orosz rakéta a város központjában, egy sűrűn lakott területen csapódott be, egy civil infrastrukturális épületet közvetlen találat ért. Csaus arról írt a Telegramon, hogy a fővárostól mintegy 150 kilométerre fekvő Csernyihivben jelenleg is a csapás helyszínén dolgoznak a mentősök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en reagált a történtekre. Információi szerint tízen haltak meg, és húszan sebesültek meg a támadásban. „Sajnos a halálos áldozatok száma még emelkedhet” – tette hozzá az ukrán elnök, aki szerint ez nem történhetett volna meg, ha országa elegendő mennyiségű légvédelmi rendszert kapott volna, és „ha a világ eléggé eltökélt lenne az orosz terrorral szemben”.

Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський on Twitter: “Chernihiv. A rescue operation is underway following a Russian missile strike. There are people under the rubble. As of now, 20 people are reported to have been injured and ten killed. My condolences to their close ones.Unfortunately, the death toll may still rise. This would… pic.twitter.com/0t7QybrNk6 / Twitter”

Chernihiv. A rescue operation is underway following a Russian missile strike. There are people under the rubble. As of now, 20 people are reported to have been injured and ten killed. My condolences to their close ones.Unfortunately, the death toll may still rise. This would… pic.twitter.com/0t7QybrNk6

A Fehéroroszországgal északról határos régiót az orosz invázió kezdetekor szállták meg, de a moszkvai hadsereg kivonulása óta, mintegy két éve megkímélték a heves harcoktól.

Az orosz–ukrán háború 784 napja tart. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mozgósítási törvényt írt alá annak érdekében, hogy növeljék a fronton harcoló csapatok létszámát. Az új törvény szigorítja a sorkatonai szolgálat alól kibúvók büntetését, és ösztönzi a férfiakat a katonai szolgálatra.

Az orosz haditengerészet dszankoji légibázisának környékéről nagy robbanásokról érkeztek jelentések. Az Astra független orosz Telegram-csatorna szerint vélhetően felrobbanhattak az itt tárolt lőszerek, ami tüzet okozhatott.

Petr Fiala cseh miniszterelnök elmondása szerint Csehország kezdeményezésére 20 ország tett ígéretet arra, hogy 500 ezer tüzérségi lövedéket vásárolnak Ukrajna számára, emellett a német fegyvergyártó, a Rheinmetall lőszergyárat épít Litvániában.

Olaf Scholz német kancellár Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozója után arról beszélt, hogy Hszi támogatja a Svájcban tartandó ukrajnai békekonferenciát. „Kína szavának súlya van Oroszországban, ezért arra kértem a kínai elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra” – tette hozzá Scholz.

FRISSÍTÉS:

12:55 A Reuters Ihor Klimenko ukrán belügyminiszterre hivatkozva már arról ír, hogy legalább 13-an veszítették életüket, illetve több mint 60 ember sebesült meg az orosz támadás következtében.

Nyitóképünk az @aborealis940 X-oldalról származik.