eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Barcelona önmagát verte meg, a PSG „csak” élt az eséllyel

„Borzalmasan rossz ítéleteket hozott a játékvezető, nagy kár, hogy egy feleslegesen megítélt kiállítással tönkretette egy teljes év munkáját”. Ezt mondta Xavi Hernandez, a Barcelona vezetőedzője csapata kupakiesése után Ugyanakkor a semleges elemzők, véleményformálók elismerik a nagykárolyi játékvezető, Kovács István teljesítményét és igazát. Szerintük a Barça leginkább önmagát verte meg.

Nézzük gyorsan a tényeket, hogy érthető legyen mindenki véleménye. A Barcelona 3-2-re megnyerte Párizsban, a PSG ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a párharc első mérkőzését. Ezek után az Opta elemzőcég szerint a nyolc versenyben lévő csapat közül a katalánoknak volt a legbiztosabb továbbjutási esélye a visszavágó előtt (77 százalék), ebből következően a PSG állt ebből a szempontból a legrosszabbul (23 százalék).

A mérkőzés a Barcelona szempontjából alakult jól az elején, az első találkozó legjobbja, a brazil Raphinha megszerezte a vezetést, így összesítésben már 4-2-re vezettek a katalánok. Ám a 29. percben az uruguayi Ronald Araujo lerántotta a tizenhatos előtt a kiugró Bradley Barcolát, amiért Kovács István azonnal kiállította. Xavi hamarosan reagált a történtekre, kényszerűségből lehívta a pályáról az addig jól játszó Lamine Yamalt, hogy a helyére beküldött Iñigo Martínezzel befoltozza a védelmét.

Nem sikerült. Az emberelőnyben a PSG óriási mezőny- és labdabirtoklási fölénybe került, egymás után alakította ki a helyzeteket. Ousmane Dembelé a 40. percben kiegyenlített (bár akkor még a katalánok álltak továbbjutásra), majd az 54. percben Vitinha megszerezte a Barcelonában a vezetést, összesítésben a „meccsnullát” jelentő gólt.

A kiállítás mellett a mérkőzés másik döntő pillanata João Cancelo felesleges szabálytalansága volt Dembelével szemben a tizenhatos oldalsó vonalánál, a 61. percben. A vitathatatlan büntetőt Kylian Mbappé belőtte, s már a franciák álltak továbbjutásra. A Barcelonának akadt két lehetősége, de azok kimaradtak, a PSG ellenben az utolsó pillanatokban gólig vitt egy kontrát, s végül 6-4-es összesítéssel bejutott a legjobb négy közé.

Az 56. percben egy ítéletet hevesen vitató, a reklámtáblába rúgó Xavi piros lapot kapott, így a találkozó döntő szakaszában nem csupán Araujót, hanem őt is nélkülöznie kellett a Barcelonának. Az edző, aki így minden bizonnyal trófea nélkül zárja (egyelőre) utolsó idényét a katalánok vezetőedzőjeként, elsősorban Kovács István játékvezetőt okolta a kiesésért.

lkay Gündoğan, a Barcelona középpályása ellenben nem vitatta a kiállítás jogosságát, sőt bírálta Araujót, szerinte egy védőnek ilyenkor a másodperc tört része alatt is fel kell mérnie a helyzetet, s ha nem éri el a labdát – mert nem érte el a labdát – inkább el kell engedni a csatárt. A kapus még mindig védhet, vagy akár lehet gól is, de nem kerülnek emberhátrányba – ez a helyzet volt ugyanis a török-német középpályás szerint a kiesés fő oka.

Nem osztotta Xavi véleményét korábbi klubtársa, a francia Thierry Henry sem, aki szerint „a Barcelona okkal kapta a kiállítást, a tizenegyes pedig valóban tizenegyes volt. Önmagában még egyik sem jelenti azt, hogy ilyen gólokat kell kapni. A gólokat nem azért kapták, mert tíz emberrel játszottak, hanem, mert elkezdtek pánikolni. Nem nyerhetsz trófeát és nem lehetsz bajnok, ha pánikba esel. Nem lehet pánikba esni a nehéz helyzetekben.”

Az elemzések felróják a Barcelonának azt is, hogy túlságosan feladta a labdabirtoklást, meg sem kísérelte kicsit őrizni a labdát. A mérkőzés egészét tekintve is csak 32,7 százalékban volt a hazaiaknál a labda, minden sorozatot figyelembe véve tíz éve nem zárt a Barça ebben a mutatóban ilyen rossz eredménnyel mérkőzést.

A katalán Sport a kiállítást tette a címlapjára, azt megjelölve a mérkőzés fordulópontjának. Az ugyancsak barcelonai El Mundo Deportivo szerint a piros lap „halálosnak” bizonyult.

Luis Enrique, a PSG vezetőedzője szerint Kylian Mbappé végig, az első pillanattól az utolsóig vezéregyéniségnek számított. Kétségtelen, hogy a világklasszis támadó szerezte az utolsó két gólt, s ezzel nagy részt vállalt a sikerből, de ezúttal néhány társa, elsősorban Vitinha, Dembelé vagy Barcola legalább olyan jó teljesítményt nyújtottak. (A mérkőzés legjobbjának az UEFA egyébként a korábbi Barcelona-játékost, Ousmane Dembelét választotta.)

Mbappé mutatói mindenesetre lenyűgözők. A BL kieséses szakaszában 11 idegenbeli mérkőzésen 13 gólt lőtt eddig, mindössze 25 évesen már kilencedik a „királykategória” örök-góllövőlistáján.

A mostani idényben 42 mérkőzésen 41 gólt szerzett. A BL-ben eddig a legtöbb gólt, hatot, a Barcelona ellen szerezte. Ez is érdekes, ám az még inkább, hogy a topligás csapatok közül második helyen e listán, a Juventusszal holtversenyben a Borussia Dortmund áll.

A következő ellenfél.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×