szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly például Petőfi emlékév volt, és benne is volt egy Petőfi vers a középszintű érettségiben.

450 éve született Szenczi Molnár Albert református lelkész és szótáríró, 70 éve hunyt el Herczeg Ferenc író és drámaíró, 80 éve Radnóti Miklós, 90 éve Móra Ferenc és 120 éve Jókai Mór.

Ez csak néhány azok közül az irodalmi évforduló közül, amikre a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjtése szerint 2024-ben emlékezünk.

A tavalyi évet, 2023-at egyébként Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Madách Imre-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés, de ezzel egyidőben Petőfi emlékév is volt, hiszen a drámaíró mellett a költő is pont 200 éve, 1823-ban született.

Az utóbbi fel is tűnt egyébként az érettségiben. A diákok a középszintű írásbeli vizsga második részében választhattak, hogy Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemzik, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét hasonlítják össze.

Nem kizárt tehát, hogy valamelyik évfordulós irodalmi személyiség idén is feltűnik majd a magyarérettségiben. Erről tavaly Németh Nikolett magyartanárt is kérdeztük, amit az alábbi cikkünkben olvashattok el:

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

 

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

 

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

 

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

 

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.