szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy literben pont annyi koffein van, mint egy doboz energiaitalban.

„A kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez soha nem kerül címlapra” - mondta a 24.hu-nak Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára azzal kapcsolatban, hogy Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s képviselők április elején benyújtották az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot az energiaitalok betiltásáról.

A két képviselő tavaly októberben beszélt először az energiaitalok betiltásáról a 18 éven aluliak számára, az áprilisban benyújtott törvényjavaslat szerint pedig „tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni”.

A jogszabály szerint minden olyan termék energiaitalnak minősül, aminek a koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget.

A 24.hu szerint ezzel teljesen lefednék a piacot, mivel a Magyarországon kapható energiaitalokban 30 mg koffein van 100 mililiterenként. Csibi Sándor szerint ugyanakkor a törvényjavaslat diszkriminatív és ebben a formában nem támogatja, mivel egy liter kólában pont annyi koffein van, mint egy doboz (250 ml) energiaitalban, ráadásul tízszer több fogy belőle, mint az energiaitalokból.

"Úgy ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy «gyermekeknek nem ajánlott»?" - kérdezte.

A Magyar Energiaital Szövetség szerint egyébként gyerekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz. Ebbe beletartozik a kóla és az energiaitalok mellett a kávé is.