szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vizsga elsőre sikerült neki.

Az elmúlt években egyre több 60 év feletti magyar dönt úgy, hogy megszerzi a jogosítványát. Bár a legtöbb próbálkozó a 20-30 éves korosztályba tartozik, mégis akadnak idősebbek, akik nekivágnak a tanulásnak – derült ki a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) adataiból.

A legnépszerűbb jogosítvány kategória, nem meglepő módon a “B”, amelynél mára szinte mindenki e-learning képzésben tanulja az elméletet – írja a Kreszvaltozas.hu oldal. Mára az összes tanuló alig 11 százaléka vesz részt tantermi képzésen. 2021-ben 120 521-en, míg 2022-ben 97 629-en kezdték el a tanfolyamokat.

A többség hamar átlendül az elméleti vizsga akadályán, a B-kategóriára jelentkezők közül 2021-ben a jelentkezők 67 százalékának, míg 2022-ben a 64 százalékának sikerült elsőre.

Hamarosan jön az új KRESZ, de mi várható?

Régóta húzódik a KRESZ modernizálása, a most bejelentett felülvizsgálat előtt szakértőkkel beszéltünk arról, milyen változtatásokra volna szükség.

Ugyanakkor nem csupán a fiataloknak jelent kihívást és lehetőséget a jogosítvány megszerzése. Az elmúlt 5 évben B kategóriára a legidősebb elméleti vizsgára jelentkező 89 éves volt, neki egyébként 3 sikertelen próbálkozása volt.

Forgalmi vizsgára pedig 2020-ban jelentkezett az elmúlt öt év legidősebb jelentkezője, aki akkor 82 éves volt, és elsőre sikeres vizsgát tett, ugyanebben az évben egy akkor 81 éves vizsgázónak szintén elsőre sikerült a forgalmi vizsgája.