SG.hu

Kiterjeszti a YouTube a reklámblokkolók visszaszorítását

A YouTube reklámblokkolóinak visszaszorítása mostantól a harmadik féltől származó alkalmazásokra is kiterjed, és a reklámokat blokkoló alkalmazáson keresztül megtekintő felhasználók teljesítményproblémákkal vagy hibaüzenettel találkozhatnak.

A YouTube mobilra is kiterjeszti a reklámblokkolók elleni harcot. Új bejegyzésében a YouTube azt írja, hogy a harmadik féltől származó reklámblokkoló alkalmazáson keresztül videókhoz hozzáférő felhasználók pufferelési problémákkal találkozhatnak, vagy a következő hibaüzenetet láthatják: "A következő tartalom nem érhető el ezen az alkalmazáson".

Tavaly a YouTube "globális erőfeszítést indított" annak érdekében, hogy a felhasználókat arra ösztönözze, hogy engedélyezzék a hirdetéseket videónézés közben, vagy frissítsenek a YouTube Premiumra. Emellett elkezdte letiltani a videókat azon felhasználók számára, akiknél engedélyezve van a reklámblokkoló bővítmény. Most azonban a YouTube azt mondja, hogy irányelvei nem teszik lehetővé, hogy "a harmadik féltől származó alkalmazások kikapcsolják a hirdetéseket, mert ez megakadályozza, hogy az alkotót a nézettségért jutalmazzák". A blokkolás olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat céloz, amelyek a YouTube API-ját használják a videók megszakításmentes megjelenítésére. Az AdGuard azt közölte, hogy nem érinti a változás, mivel az ő alkalmazása nem használja a YouTube API-ját.

"Csak akkor engedélyezzük, hogy harmadik féltől származó alkalmazások használják az API-nkat, ha azok betartják az API-szolgáltatási feltételeinket" - áll a YouTube közleményében. "Ha olyan alkalmazást találunk, amely megsérti ezeket a feltételeket, megtesszük a megfelelő lépéseket a platformunk, az alkotók és a nézők védelme érdekében". Ennek megkerülésére a YouTube ismét azt javasolja a felhasználóknak, hogy fizessenek elő a reklámmentes YouTube Premiumra. Ez valószínűleg nem lesz kellemes hír azoknak a felhasználóknak, akik reklámblokkoló alkalmazásokon keresztül nézik a YouTube-ot, de nem úgy tűnik, hogy a YouTube egyhamar meghátrálna ebben a harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RJoco #29
    Azt nem videokártyának hívják. De semmi gond.
    A YT-n található AV1 kódolású film?
  • Vanek úr #28
    Mert a 8100T-ben/mellett van videokártya (Intel UHD 6300-nak hívják). Különben képed sem lenne a monitoron. A benne lévő grafikus egység pedig elvileg tud H-265 és VP9 kikódolást is, így ha abban vannak fent a filmek, akkor azt megoldja - ha viszont AV1-ben, akkor azt nem fogod megnézni, abban szinte biztos vagyok, hiszen annak támogatása nincs benne, így oda már a CPU erő kellene.
  • RJoco #27
    A 8100T mellett nincs videokártya.
  • Vanek úr #26
    "Ha sikeresen elüldöznek tiktokot nézni vagy bárhova máshova az csak növeli a youtube hasznát mer nem költenek erőforrásokat az ilyenek kiszolgálására."
    Tévedés. A reklámpiac elérés alapú. Vagyis egy bizonyos megjelenítés-számért és/vagy egy bizonyos időtartamért fizetnek a hirdetők. És pont azért választják azt a platformot, ahol hirdetnek, mert annyi embert ér el, amennyit. Ha ez jelentősen esik, akkor az üzleti pozíciója is jelentősen esni fog a hirdetési platformnak - hiszen így olcsóbban kell adnia a reklámhelyeit, különben máshová mennek a hirdetők; ez pedig bevétel csökkenés. És igen, jelentősen több bevétel keletkezik belőle, mint egy Prime előfizu. Legalábbis a nagyoknál, ahol olyan árakkal dolgozhatnak, amilyeneket csak le mernek írni. A kisebb platformoknál viszont jelentősen kisebb a bevétel, hiszen kisebb az elérésük, így nem kérhetnek annyit a reklámokért. Ezért lenne érdemes különbséget tenni itt is 'multi' és 'nem multi' között.

    #12: Azt hiszem, a példád a lehető legrosszabb lett az RTL-lel. Ugyanis az RTL adása ingyenes. Semmilyen bevételük nincs a csatorna sugárzási jogából. Ha te fizetsz valakinek, akkor az a közvetítő lesz, aki a hálózatának fenntartásáért kér pénzt. Ugyanis itthon 7 csatorna ingyenesen fogható (ha kiraksz egy antennát, akkor kódolatlanul foghatod őket teljesen jogszerűen): az RTL mellett az M1-2, Duna 1-2, TV2 és Euronews). Vagyis magának az RTL-nek a hirdetési bevételeken túl nem nagyon van más bevétele. De hát ezért is hívják őket kereskedelmi tévéknek. Már jó 20 (vagy több?) éve, amióta elindultak. És azóta van benne reklám. Illetve ez ki is kerülhető, hiszen ha felveszed az adást, akkor simán át lehet tekerni a reklámokat is.
    Persze az RTL csoportnak van jópár más csatornája is, aminek már van műsorszórási/sugárzási jogok eladásából is bevételük, de az sem jelentős a hirdetési bevételek mellett. Vagyis igen, mondhatjuk, hogy a kereskedelmi tévék nagyrészt a hirdetési bevételekből élnek (azért a TV2 bőven kap állami támogatást is, akár rejtetten is, de náluk is a fő bevételi forrás a reklám - és akkor ne is beszéljünk az M1-ről, ahol már pl. a forma-1 közvetítésekben, a versenyek közben is mennek a reklámok, nem csak előtte, meg utána (pedig ott aztán hatalmas milliárdok mennek a köztévére az államtól)).
    És igen, ebben egyetértek veled, hogy ezért jobb megoldás a streaming, mert ott nincs reklám. Vagy pontosabban csak jobb volt, mert most már ott is megindult a verseny, van már vagy kb. 10 szolgáltató is, és egyre kisebb tortaszeleten osztoznak - ezért már ott is megjelent a reklám (szinte mindegyik vagy már bevezette, vagy most van bevezetés alatt). Vagyis a legolcsóbb előfizetések csak arra jók, hogy használhasd a platformot, és kapd ott is az arcodba a reklámokat. Ahol már reklámmentes az előfizu, ott meg már jelentős összeget kérnek el érte. Vagyis lassan eltűnik az az előny, ami megvolt.

    #25: A videók lejátszását a videokártya végzi. 'Kisujjból'. Ha a proci kellene hozzá (mert a videokártyában nincs megfelelő hardveres dekódoló egység), akkor még egy felső kategóriás megoldásnál is érezhető lesz az akadás. Csak gondoltam, jelzem...
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.04.20. 02:45:47
  • RJoco #25
    Biztos én csinálok valamit jól. Vagy csak jó a hálózat.
    Most néztem végig egy 30 perces partifelvételt 4K-ban.Semmilyen akadás nem volt.
    Most is 4K-ban megy a következő felvétel, bár már le van téve tálcára a böngésző. Villanyspórolás. (A fekete képernyővédő erőteljesen redukálja a TV fogyasztását. A hangnál meg igazán nem számít, hogy szól vagy sem.)

    Még csak azt sem mondhatom, hogy erős lenne a vas, mert egy 8100T csinál mindent egy darab 16GB CL12 2400 MHz-es memóriamodul társaságában.

    A chrome kiírja, hogy az adott oldal mennyi helyet foglal a memóriában. Ez a téma a cikk nélkül 136 MB reklámblokkolva. Ha kikapcsolom a blokkolót, máris 377 MB lesz. Több, mint kétszer annyi erőforrás megy el a fölösleges adatra, mint a hasznosra. Már csak ezért is érdemes blokkolót használni. Előfizetni nem lehet mindenhol. És amúgy sem akarnék kismillió előfizetést, hogy minden oldal, ahova járok, reklámmentesen jelenjen meg. Főleg, ha csak egyszer tévedek oda. Ez sokkal egyszerűbb.
    A környezetvédelemnek is sokkal jobb lenne, ha nem lenne reklám. Persze, ha a környezet védelme lenne a cél. De ugye ez csak másodlagos. A fontos, hogy legyen miből új BMW-t venni.
  • Bruce_Willis #24
    Nem bírja a szerver, mert lehet azzal számolják a bevételt is. :D
  • Tetsuo #23
    Ez a Youtube. Emlékszem, mikor még az FHD volt a 4K és jobb minőségű volt, mint a mai FHD videók, 10 éve vagy mikor, hasított az egész.
    Nem bírja a szerver, mert lehet azzal számolják a bevételt is.
  • Bruce_Willis #22
    A 4K nekem is akad, pedig a vas és a net combos.
    Van azért olyan 4K is ami egyáltalán nem akad, de annak a minősége a FHD-hoz hasonló. Ami viszont valós 4K-nak is néz ki, az általában úgy megakad, hogy nem is megy tovább.
  • Tetsuo #21
    Akkor te ilyen különleges vagy. Mindenkinek akad a Youtube egyre jobban. Alig bírják a szerverei vagy direkt csinálja, nem tudom.
    4K alap beállításon ha belepörgetsz vagy csak végignyomod a számokat 1-9-ig, sokszor gondolkodik és nem tized, hanem egész másodpercekről van szó. Van, hogy közel 10 másodpercről. Szerintem ez elég gáz ekkora infrastruktúrával meg azzal, hogy egyre több a 8K, ráadásul agyon van butítva a tömörítés, mert a 8K olyan, mint a valós 4K, a 4K olyan mint az FHD stb.
  • RJoco #20
    Ezt eddig csak és kizárólag egyetlen feltöltőnél tapasztaltam és senki másnál. Minden videó jön a max felbontáson akadás nélkül.
    Az az egy feltöltő meg játékról tesz fel videót, pénzt nem keres vele.
    És, ha kicsit módosít a felvételi beállításokon, akkor máris jobban kezeli a yt is és nincs pufferelési gond 4K-n.