Hirdetés

Újabb helyeken válik fizetőssé az X, az indoklás viszont kissé sántít



|

Az egykori Twitter kiterjeszti az új felhasználókra vonatkozó fizetős konstrukciót.

Hirdetés

Elon Musk már a Twitter 2022-es felvásárlása előtt is sokat panaszkodott a platformot ellepő botokra, amelyekre hivatkozva még az üzletből is megpróbált kihátrálni, ám ez meghiúsult, így a világ leggazdagabb embere azóta már a tulajdonosi pozícióból próbál küzdeni az automatizált tevékenységet végző kamu fiókok ellen.

Ennek részét képezte a tavaly ősszel meghirdetett Not-a-Bot tesztprogram, melynek keretében az időközben már X néven futó közösségi oldal egy jelképes, 1 dolláros éves díjat kezdett követelni az új felhasználóktól a botok távol tartására. Aki nem fizet, nem írhat bejegyzéseket, nem kedvelheti és kommentálhatja mások posztjait valamint nem mentheti el könyvjelzőként a megosztott tartalmakat. A próbaüzem csak Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken zajlott, most viszont újabb régiókban is életbe lép a megoldás.

Hirdetés

Elsőként az X Daily News nevű fiók osztotta meg, hogy a platform kiterjesztheti a Not-a-Bot programot, amire később maga Elon Musk is reagált, megerősítve a spekulációt. A milliárdos azzal indokolja a lépést, hogy a fizetési kötelezettség az egyetlen módja a botok megzabolázásának, mivel az aktuális mesterséges intelligenciás technológiák és a trollfarmok könnyedén kikerülik a szűrésre szolgáló ellenőrzést (are you a bot?). A platform tulajdonosa emellett hozzátette, hogy az automatizált fiókok rengeteg jó felhasználónevet is lefoglalnak.

Musk egy további bejegyzésében az áll, hogy az érintett új felhasználóknak csak három hónapig kell fizetniük a díjat, majd teljesen ingyenessé válik a hozzáférés. Ez viszont egyben drágulást is jelentene a korábbi gyakorlathoz képest, ott ugyanis még egy éves hozzáférést biztosított az 1 dolláros sarc, illetve most is "éves díjként" hivatkozik rá az X Daily News által kiszúrt hivatalos leírás. Ugyancsak nem egészen egyértelmű, hogy miben is áll a Not-A-Bot kiterjesztése, vagyis hogy mely országokat érinti a fizetési kötelezettség bevezetése, illetve mikor kerül sor erre.

A téma kapcsán érdemes rámutatni, hogy Elon Musk hiába vár csodákat tőle, a jelek szerint az 1 dolláros fal nem feltétlenül bír visszatartó erővel, bizonyos trollok ugyanis még jóval többet is hajlandók kicsengetni a hozzáférésért: nemrég az Izraelre mért iráni légicsapás kapcsán derült ki, hogy főként előfizetéses prémium fiókokról terjednek a művelettel kapcsolatos álhírek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.