szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt években ismét egyre többen csomagolnak össze és választják a szabadtéri pikniket kikapcsolódásként, hiszen sokszor ezekhez kötődnek a legfontosabb közös emlékek. Ha nektek is van kedvetek a szabadban enni egyet, ajánlunk néhány olyan helyet, ahol ezt megtehetitek.

Színes virágokkal, virágzó fákkal, egyre melegebb és hosszabb nappalokkal egy ideje már tagadhatatlanul megérkezett a tavasz. Délutánonként és hétvégente megtelnek a parkok és a játszóterek, egyre többen vágynak a természetbe akár csak egy rövid séta, akár egy hosszabb túrázás és aktív pihenés erejéig.

Bár azt gondolhatnánk, hogy városi közegben ezeket nehezebb kivitelezni, hiszen a zsúfolt betonrengetegben aligha találni olyan helyeket, amik alkalmasak egy nyugodt, szabadtéri közös étkezésre, vagy ahol lehet egy nagyot kirándulni, valójában Budapesten is számos olyan hely van, ahol ki lehet szakadni a város és a mindennapok körforgásából. Most öt ilyen helyet ajánlunk nektek.

Feneketlen-tó

Ha nem szeretnétek túl messzire utazni, vagy csak néhány szabad órátok van, tökéletes helyszín lehet a kikapcsolódásra a Feneketlen-tó. Ez Budapest XI. kerületében, mindössze néhány perc sétára található a Kosztolányi Dezső tértől, és kényelmesen megközelíthető villamossal, busszal, vagy a Móricz Zsigmond körtértől gyalog is.

A tó környékén lehet sportolni, hiszen néhány éve fitneszparkot alakítottak ki azoknak, akik drága konditermek helyett a szabadban edzenének, de lehet biciklizni és futni is. Emellett a kisgyerekeseket szuper játszótér is várja, nem beszélve a tó gazdag élővilágáról.

A környéken akár fagyit vagy hideg innivalót is lehet vásárolni, de otthonról hozott szendvicsek is elfogyaszthatók a tó körüli padokon, vagy egy fa tövében, a fűben ülve.

Filozófusok kertje

Azoknak, akik kikapcsolódás közben szeretnék felfedezni a főváros egy kevésbé ismert látnivalóját is, és nem bánják, hogy azért egy kicsit túrázni kell, remek választás a Filozófusok kertje. Ez szintén a XI. kerületben, a Gellért-hegy nyugati oldalán található, a mászásért cserébe pedig a híres gondolkodók, például Buddha, Assisi Szent Ferenc és Lao-Ce szobrai mellett páratlan kilátás is várja a látogatókat.

Mivel ez egy kevésbé ismert látványosság, a parkokkal ellentétben itt garantáltan nem várható tömeg, aki pedig maga is szeretne elgondolkodni a világ dolgain, megteheti ezt a szobrok mellett található padokon.

A Filozófusok kertjétől nem messze ráadásul van egy másik látványosság is, mégpedig a Kilátókő szobor, ami Buda és Pest, a két városrész békés együttélését szimbolizálja.

Gül baba türbéje

Kevésbé zöld, de annál színesebb látványossága Budapestnek Gül Baba türbéje és a közelében található rózsakert.

A helyszín – ami egyébként az egyetlen európai muszlim zarándokhely - a Rózsadomb Dunára néző déli oldalán, néhány percnyi felfelé tartó sétára található a Margit híd budai hídfőjétől.

A török időket megidéző műemlékek mellett egy ingyenesen megtekinthető kiállítás és teaház is található a közelben, nem beszélve a városra néző panorámáról és a lépcsőzetesen kialakított rózsa- és levendula kertről, ami a tavaszi és nyári időszakban különösen szép.

Épp emiatt a rózsakert népszerű randihely is Budapesten, a padokra leülve pedig akár egy rendhagyó piknikezésre is van lehetőség, természetesen ügyelve arra, hogy semmiféle szemét ne maradjon hátra.

 

Normafa

 

A belvárostól némileg távolabb található, de könnyen megközelíthető, népszerű kirándulóhely a Normafa, vagyis a Svábhegy legmagasabb pontja. Fogaskerekűvel a Városmajori parkból, a Széll Kálmán térről pedig a 21-es vagy 221-es busszal, éjszaka pedig a 990-es busszal is elérhető.

Az ide látogatókat számos túraútvonal várja, de olyan különleges sportot is lehet itt űzni, mint a sírollerezés, amivel a sífutók eddzenek a hómentes időszakokban, a gyerekek pedig a síiskolában is kipróbálhatják magukat, ami mind a négy évszakban működik.

Ezeken kívül itt is van kondipark és játszótér, valamint olyan látnivalók, mint a János-hegyi Erzsébet-kilátó, a Svábhegyi Csillagvizsgáló és az Anna-réti kápolna, de elérhető a libegő és a fogaskerekű is.

A rengeteg programlehetőség és a hosszú túraútvonalak miatt a Normafára néhány óra helyett érdemes egy egész napot szánni. Sőt, akár a vasárnapi ebéd is elfogyasztható itt, hiszen a Normafa Park területén összesen tíz tűzrakó hely is található, amit 50 fő alatti csoport esetén bárki engedély nélkül használhat.

Kopaszi-gát

Ha hegyek és túrázás helyett inkább a víz közelébe vágytok, számotokra tökéletes hely a kikapcsolódásra a Kopaszi-gát.

Ez az Újbuda-központtól a 154-es busszal, a belvárosból a 107-es busszal, továbbá az 1-es villamossal is elérhető, de akár gyalog vagy biciklivel is lehet érkezni, amiknek az elmúlt években tárolókat is kialakítottak.

A vízi sportok kedvelői sárkányhajózhatnak, de kajak-kenu egyesület is található a környéken, a gyerekeket pedig itt is játszótér és játszóház várja. Az óriási zöldterületen mindezek mellett lehet teniszezni, tollaslabdázni, vagy csak egyszerűen egy jó könyvvel elterülni és napozni, a barátokkal, családtagokkal pedig piknikezni.

+1 helyszín, ha inkább vidékre mennétek

Ha szeretnétek elhagyni Budapest határait és bevállaljátok, hogy az élményekért cserébe egy kicsit többet, autóval nagyjából 50, tömegközlekedéssel 1,5 órát utaztok, ellátogathattok Pilisszentkeresztre, vagyis a Dobogókő környékére.

Innen nem csupán csodálatos a kilátás a Dunakanyarra, de olyan helyekre is kirándulhattok, mint a Rám-szikla és a Tost-szikla, az utat pedig bükkösök, források és emlékhelyek szegélyezik.

Ha pedig megéheztek, a kilátótúra útvonalát követve számos „szendvicspontot” is találtok, ahol elfogyaszthatjátok a magatokkal hozott szendvicseket.

 

Ezeket nem érdemes otthon hagyni

 

Mindegy, hogy csak néhány órára, vagy egész napra mentek, bizonyos dolgokat nem érdemes otthon felejteni bármelyik kirándulóhelyet is választjátok.

Mindig legyen nálatok például víz, hiszen az egyre melegebb idő miatt fontos, hogy hidratáljatok, és sajnos nem mindenhol találni ivókutakat. Ha pedig éttermek vagy bisztrók helyett inkább péksütiket, vagy otthon elkészített és becsomagolt, jó minőségű ételeket vinnétek magatokkal, ügyeljetek arra, hogy olyasmit vigyetek, ami egész nap friss marad.

Csomagolhattok például pogácsákat vagy egyéb sós, esetleg édes pékárukat vagy süteményeket, ezeknél viszont tartalmasabb fogás lehet egy jól elkészített szendvics. Ha ezt választjátok, sonka helyett inkább szalámit tegyetek bele, hiszen ezek hűtés nélkül is megőrzik a minőségüket.

Bizonyos zöldségeket érdemes továbbá külön csomagolni, például a paradicsomot azért, hogy ne áztassa el a kenyeret, bogyós gyümölcsök, például eper, málna, vagy akár szőlő helyett pedig inkább dobjatok néhány almát csomagokba, hiszen az garantáltan bírja majd a strapát akkor is, ha egész nap egy hátizsákban van. Vihettek magatokkal továbbá olajos magvakat és egyéb rágcsálnivalókat is.

Ha pedig nem kirándulás és sétálás közben fogyasztanátok el a hozott ételeket, hanem kényelmesebben, valahová leülve, akkor mindenképp legyen nálatok egy-két pokróc, hiszen erre ki tudtok majd pakolni, és az étkezés után akár le is heveredhettek a fűbe napozni, vagy egy jó könyvvel pihenni.

Így lehet igazán zöld a kirándulásotok

Ha szeretnétek, hogy a kedvenc kirándulóhelyetek a jövőben is szép és tiszta maradjon, és másoknak is kikapcsolódást, örömet jelenthessen, ügyeljetek arra, hogy az ételeitek csomagolása minél környezetbarátabb legyen.

A szendvicseket szalvéta, folpack vagy alufólia helyett rakhatjátok többször használatos uzsonnásdobozokba vagy csomagolhatjátok méhviaszos kendőbe. Ez könnyen tisztítható és garantáltan nem szárad meg benne az étel, a gyümölcsöket pedig nejlonzacskók helyett tegyétek textil zsákokba.

Vizet és egyéb innivalókat lehetőleg ne vásároljatok, hanem vigyetek magatokkal otthonról kifejezetten erre a célra gyártott kulacsokban vagy termoszokban, amiket menet közben kimoshattok és újra tölthettek.

Ha pedig van nálatok valami, például műanyag csomagolóanyag, semmiképp se hagyjátok ott magatok után, vagy dobjátok el. Tegyétek a táskátokba és később dobjátok ki egy szelektív hulladékgyűjtőbe.

 

 

 

A cikk a PICK SZEGED ZRT. támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.