Szja-bevallás: veszteség elhatárolása és a korábbi évek veszteségének elszámolása

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az éves adóbevallás kitöltésekor merül fel legtöbbször, hogy a veszteséget hogyan kell és érdemes kezelni. A tárgyévi veszteség későbbi évekre történő elhatárolása önálló tevékenység folytatása esetén csak az egyéni vállalkozót és a mezőgazdasági őstermelőt illeti meg az szja-törvény szerint. Minden más esetben a tárgyévi bevétel mértékéig vehetők figyelembe a tárgyévben felmerült és elismert kiadások.

Az elhatárolt veszteséget az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő a következő öt adóév (de legkésőbb az egyéni vállalkozói tevékenység és az őstermelői tevékenység megszüntetésének adóéve) egyéni vállalkozói és őstermelői tevékenységéből származó jövedelmével (ideértve az önellenőrzés, adóellenőrzés során feltárt jövedelmet is) szemben számolhatja el.

A mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó és őstermelő a veszteség összegét elszámolhatja az előző két év jövedelmével szemben is. A veszteség továbbviteléhez nem kell az adóhatóságtól engedélyt kérni. A korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgyévi jövedelem 50 százalékáig lehet figyelembe venni.

Adózóna – Egyéni vállalkozók adózása, számvitele kiadvány

Ha az adóévben keletkezett veszteség összegét a megelőző két adóév jövedelmével szemben kívánja az egyéni vállalkozó és az őstermelő érvényesíteni, akkor az egyes adóévekre a veszteség 30 százaléka vihető vissza, a fennmaradó része – figyelemmel az 50 százalékos korlátra – a későbbi évek jövedelmével szemben érvényesíthető. Az elhatárolt veszteség elszámolásánál mindig a keletkezés sorrendjét kell követni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben kitérünk arra az esetre, ha az egyéni vállalkozónak mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmén kívül más tevékenységéből is van jövedelme, valamint az őstermelők családi gazdasága tagjaként folytatott őstermelői tevékenység esetére is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vidéki munkavállaló szállásköltsége

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Eredményből befektetés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Végelszámolás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink