eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
kínai gazdaság konténerhajó hongkong - Cranes loading containers at a port
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Felpörgött Kína gazdasága, nem számítottak ilyen adatokra az elemzők

Gyorsult Kína gazdasági növekedése az idei első negyedévben éves és negyedéves összevetésben a kedden ismertetett hivatalos adatok szerint.

A statisztikai hivatal azt jelentette, hogy a hazai össztermék (GDP) bővülése 5,3 százalékra gyorsult éves szinten a tavaly negyedik negyedévi 5,2 százalékról. Elemzői várakozások átlagában lassuló, 4,8 százalékos GDP-növekedés szerepelt.

Az idei első negyedévben a GDP 1,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva, amikor 1,2 százalékos bővülést jegyeztek fel. Negyedéves összevetésben már a hetedik negyedévben nőtt a kínai GDP.

Kína GDP-je 2023-ban 5,2 százalékkal, 2022-ben 3 százalékkal nőtt, a kormány 5 százalékos gazdasági bővüléssel számol az idei évre.

A Portfolio azt írja, a növekedés fő húzóerejét épp az elvileg hűtésre szoruló beruházási aktivitás adta. Eközben a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés gyengébben teljesített, ami azt jelenti, hogy a belső fogyasztás és az export egyelőre nem vette át a növekedési motor szerepét.

A piaci elemzők a vártnál jobb növekedési adat kapcsán az idei növekedési cél elérésének javuló esélyeit emelik ki, de emellett arra is kitérnek, hogy a gazdaságot az állami szubvencióval fenntartott beruházási aktivitás élénkíti, így pedig a növekedés szerkezete meglehetősen törékeny. A háztartási kereslet továbbra is gyenge, ezért a lendület fenntartásához a gazdaságpolitika további támogatására van szükség.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×