szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak másfél év, és örökre véget ér a Windows 10 támogatása. A Microsoft a rá jellemző, egész ablakos üzenetben figyelmezteti a felhasználókat erre – azokat, akik számítógépe nem tudja futtatni a Windows 11-et.

A közösségi médiában megjelenő bejegyzések szerint elkezdte értesíteni a Windows 10-felhasználókat a Microsoft arról, hogy 18 hónap múlva véget ér az operációs rendszer támogatása – írja a Neowin.

Az egész képernyőt kitöltő értesítésben megköszönik a Windows 10-felhasználó „hűségét”, majd közlik, hogy rövidesen vége a rendszer támogatásának. A csavar a történetben, hogy az üzenet azoknál jelenik meg, akik számítógépe nem jogosult a Windows 11-re frissítésre, ezt meg is jegyzi a Microsoft.

A cég az átállásban kíván „segíteni”, az üzenetben ugyanis több gomb is van, melyek a támogatás leállásáról vagy a Windows 11-ről árulnak el többet.

Azok számára, akik gépe nem frissíthető a Windows 11-re annak szigorú hardverkövetelményei miatt, már csak 2025. október 14-ig biztonságos a Windows 10 használata. Utána vagy új, Windows 11-kompatibilis számítógépet vásárolnak, vagy esetleg átállnak valamilyen Linux-változatra.

Olyan gomb nincs az üzenetben, mellyel be lehetne zárni a figyelmeztetést: csak egy „emlékeztess később” gombbal lehet átmenetileg eltüntetni.

240 millió számítógépet nulláznak le egy döntéssel

Komoly környezeti hatásai lehetnek a Windows 10 kivezetésének: mivel újabb Windowst sok számítógép nem tud futtatni, ezek jelentős hányada válhat használhatatlanná és végezheti szemétként.

Nemrég kiderült, hogy a Microsoft ezúttal a hétköznapi felhasználóknak is kínálni fog – pénzért – hároméves extra támogatást, de azóta pontosított a cég: az eddig közöltek csak a vállalati felhasználókra vonatkozó árak, az otthoni környezet tarifáit később közlik majd.

Biztonsági javítások nélkül rendkívül veszélyes lesz a Windows 10 további használata, így a felhasználóknak fontos döntést kell meghozniuk a következő 18 hónapban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.