szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Korábban még 60 intézményről volt szó.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt a párbeszédes Mellár Tamás kérdésére, miszerint hány közoktatást érintő fenntartóváltási kérelem érkezett idén a minisztériumhoz

Rétvári azt válaszolta Mellár kérdésére írásban, hogy február utolsó munkanapjáig a tankerületektől kapott információ szerint 21 köznevelési intézmény átvételére érkezett szándékjelzés, amely nem egy kiugró adat - szúrta ki a 444.

Az államtitkár kitért arra is, hogy két alapítványi felsőoktatási intézmény és egy egyházi fenntartó visszalépett az átvételi szándéktól, a fennmaradó 18 átvételi szándék közül 9 egyházi fenntartótól, egy nemzetiségi önkormányzattól, 4 alapítványi felsőoktatási intézménytől, és 4 pedig egyéb magán fenntartótól érkezett.

A korábban jelzett 60-as szám a visszalépések előtti, az átadás-átvételi szándékkal érintett összes feladatellátási hely számát jelölte, nem az intézmények számát

– tette hozzá Rétvári.

Az állami iskolák fenntartóváltása kapcsán több oktatáskutató is aggodalmát fejezte ki az elmúlt hetekben. A szakemberek szerint ha egy önkormányzati vagy állami fenntartású intézményt egyház vagy egyetem vesz át, azzal megszűnik az intézmény kötelező felvételi körzete, nem fogja felvenni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyerekeket, a szegregáció mértéke ezáltal nő.

Az Eduline korábban meg próbálta kikérni a Belügyminisztériumtól az érintett iskolák listáját, de sem a Belügyminisztérium, sem pedig a Klebelsberg Központ nem adta ki számunkra.

A témával részletesen az alábbi cikkünkben foglalkoztunk: