szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jön Baráth András az ismert karrier-tanácsadó, aki a nyerő álláskeresési technikákról oszt meg titkokat. A médiából is ismert színésznő, Nyári Dia az anyaság és a munka összehangolásáról beszél. Lesz Z generációs startup sikersztori és rengeteg működő technika, hogyan lehet a lelkünket edzeni, önbizalmunkat növelni. Április 17-18-án a HVG Állásbörzén inspiráló előadások, beszélgetések sora várja az álláskeresőket. Most ezekből egy kis előzetes.

Az állásbörzén mindig teltházasok az álláskeresést segítő előadások. Idén is eljön Baráth András karrier-tanácsadó, a Gerilla Önéletrajz Műhely és a Gerilla Mentor Klub alapítója, aki 2009 óta több mint 12 000 álláskereső elhelyezkedését segítette. Előadásában egyebek mellett szó ejt arról:

• Milyen karrierirányokban érdemes gondolkodni 2024-ben?

• Mely szakmák fizetnek a legjobban? Hogyan lehet ezekbe bejutni?

• Milyen új, modern szakterületek nyílnak meg előtted, hogyan lehet erre a karrierhack szemlélelet használni?

• Mit kell ahhoz tanulni és tudni, hogy 5-10 év múlva is keresett szakember legyél?

A szakértő száraz elmélet helyett olyan bevált módszereket mutat be, amivel bárki eredményesebbé teheti pályafutását.

Baráth András

Találjuk meg a megfelelő pályát

Persze, nagyobb eséllyel találjuk meg életünk állását, ha már a pályaorientációnál és a karriertervezésnél tudatosak vagyunk. “Sose volt egyszerű feladat a hivatás megtalálása, ma viszont még bonyolultabb, összetettebb a kérdés, sose lehetünk biztosak a döntéseinkben” – vallja Mohos Edina pályaorientációs tanácsadó. Neki sem volt könnyű saját útjának megtalálása. Előadásában kapaszkodókat, hogy ismerhetjük fel, milyen pályán, szakmában, szakterületben teljesedhetünk ki.

Mohos Edina

Lesz könyvbemutató is a témában. Vajon tényleg élveznünk kellene a munkánkat? Hogyan találhatjuk meg a hozzánk illő munkát? Érdemes váltani, ha az első választás nem váltotta be a reményeket? Szabó Renáta tanácsadó szakpszichológus, karrier-tanácsadó Karrier és önismeret című új könyvében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, és abban nyújt támogatást, hogy minden életszakaszban megtalálhassuk személyiségünk, szükségleteink és pályánk legjobb illeszkedését.

Szabó Renáta

A kötet az állásbörzén a HVG Könyvek standján kedvezményesen megvásárolható, illetve a program után dedikáltatható a szerzővel. Az állásbörzére regisztrálók a könyvből önismereti tesztet is letölthetnek ingyenesen.

Nyári Dia: Így hangolom össze az anyaságot és a munkát

“Babázni és dolgozni egyszerre? Nem könnyű, de nem is lehetetlen” – vallja Nyári Dia, színésznő. Ő is saját kihívásairól beszél kendőzetlenül.

Nyári Dia

(A hasonló témában előadásra készülő Szabó Zsófi kedden jelezte, hogy sajnos nem tud részt venni az Állásbörzén.)

Startup sikersztori Z generációsoktól

Merjünk nagyot álmodni, vágjunk neki huszonévesen startupperként a munka világának. Sok energiát lehet meríteni a Diverzum alapítóinak – Gyarmati Fanni és László Miklós – történetéből. A középiskolásoknak, egyetemistáknak világcégek termékeiből vásárlási kedvezményeket kínáló oldalt hívtak életre. Mára minden 3. magyar diák csatlakozott a közösségükhöz. Sikert arattak az RTL Cápák című műsorában is, Balogh Péter angyalbefektetőként mögéjük állt.

László Miklós és Gyarmati Fanni

Tegyük rendbe a lelket és az önbizalmat

Több előadás is lélekre fókuszál. Ha ugyanis belül rendbe tesszük magunkat, akkor állásinterjún és a munkahelyen is jobb teljesítményt nyújtunk.

Dolgozz önmagadon – hirdeti az Instagramon 134 ezer követővel rendelkező Mélylevegő projekt. Céljuk, hogy az emberek jobban megértsék önmagukat, másokat. Tudományosan megalapozott információkat közvetít egy nagyobb, nem pszichológiai tudományos berkekből érkező közönség irányába. Gál Dóra pszichológus – a csapat egyik tagja – az állásbörzén érdekes megközelítéssel indít: hogyan ne mondj fel? Az elégedett munkavégzéshez ad útravalót a börze látogatóinak.

Gál Dóra

“Az alacsony önértékelés, a megfelelési kényszer és a kiégés kéz a kézben járnak” – mondja dr. Horváth Kitti life és business coach, viselkedéselemző. Ha nem tartjuk magunkat másokkal egyenrangúnak, akkor folyamatosan alulpozícionáljuk magunkat, ami frusztrációhoz, megalkuváshoz és végső soron kiégéshez vezethet. Hogyan érvényesíthetjük magunkat egyenlő félként egy munkaadó-munkavállaló? A szakember egy interaktív előadás keretein belül ad útmutatást.

Horváth Kitti

“Nem csak a testünket, a lelkünket is edzeni lehet – sőt kell! Kérdés persze, hogy hogyan? Ebben súgok…” – ad előzetest előadásából Szily Nóra. A pszichológus és újságíró 30 év tömegkommunikációs tapasztalatait, a rengeteg ismert emberrel készített mélyinterjú lenyomatait ötvözi a pszichológia fontos témáival. Ma már a kérdezésen túl mások inspirálására törekszik előadásokban, workshopokon formájában. Az állásbörzén a “lélektöltésben” segíti a kilátogatókat és beszélgetéseket is vezet.

Szily Nóra

A Z generáció számára a fenntarthatóság fontosabb az idősebb korosztályokhoz képest.

Miként lehet fenntartható módon élni az életünket és megtalálni az egyensúlyt a munka-magánélet között? Erről beszél Nagy Réka szerkesztő, újságíró, klímakommunikációs szakértő, aki Ökoanyu címmel vezetett környezetvédelemre és fenntarthatóságra érzékenyítő rovatot a Nők Lapjában.

Nagy Réka

Nyissuk ki a kaput – humorral

Ács Fruzsi és Szabó Balázs Máté a Dumaszínház két tehetsége Kapunyitás című közös estjükből hoznak részleteket az állásbörzére, amelyben bizonyára sok látogató magára ismer. A humor eszközével megismertetnek a milleniálok hétköznapjaival, az útkeresés nehézségeivel és az önállósággal járó szorongással.

Ács Fruzsi
Dumaszínház
Szabó Balázs Máté
Dumaszínház

Újdonság, hogy a nagyszínpad mellett két tematikus pódiumon lesznek az álláskeresést segítő szakértői és vállalati előadások négy forró témában: pályakezdés, karrierváltás, munka-magánélet, digitális újdonságok.

Az előadásokra a HVG Állásbörzén október április 17-18-án kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában. A pontos program ide kattintva olvasható. A személyes állásbörzével párhuzamosan fut és április 19-ig tart az online állásbörze. Ezeken webelőadásokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken munkaadók mutatják be, mit kínálnak az álláskeresőknek, milyen náluk dolgozni.

A HVG Állásbörzén a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (ehhez kattints ide). Várunk 2024. április 17-18-án személyesen a Papp László Budapest Sportarénában, online pedig április 17-19. között a www.hvgallasborze.hu oldalon