Külföldről származó nyugdíj adózása Magyarországon

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Évek óta egyre több honfitársunk dolgozik külföldön, akik egy része bizonyára tervezi, hogy nyugdíjas éveit szeretné Magyarországon tölteni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyre többször merül fel a kérdés, miszerint a külföldön megszolgált és kifizetett nyugdíj összegét terheli-e adó Magyarországon.

Magyarországon a szociális és más ellátások közül adómentes többek között a nyugdíj összege. Ezért a nyugdíj összegét a bevallási tervezet nem tartalmazza, miután erről a jövedelemről nem kell szja-bevallást benyújtani.

Ennek előzménye, hogy Magyarországon a biztosított által az aktív időszakban fizetett járulék összege nem csökkenti az adó alapját, tehát tulajdonképpen az adózott jövedelmünk egy részét fordítjuk a majdani nyugdíjunk érdekébe. A biztosításban eltöltött évek alatt a magánszemélytől levont járulék a felosztó-kirovó rendszer jellegéből adódóan az aktuális nyugdíjasok állami nyugdíjának fedezetét biztosítja.

Nem minden országban van ez így. A világ számos országában üzleti alapon működtetett magánnyugdíjrendszer működik, melyben a nyugdíj fedezetét biztosító összeg függ a tagok kötelező, vagy önkéntes befizetéseitől, a foglalkoztatók által fizetett támogatástól, valamint a megtakarítások hozamától, továbbá attól is, hogy az állam kedvezőbb adózási feltételeket biztosít a nyugdíj adózására.

Külföldön a személyi jövedelemadó kiszámításakor sok esetben levonható a járulék összege az adó alapjából. Ennek következtében ezen országokban a nyugdíj a kifizetéskor, a kifizetés időpontjában tekintendő adóköteles jövedelemnek. Tehát pont fordítva működik, mint nálunk.

Az Adózóna korábbi írásait személyi jövedelemadó témakörben ITT, nyugdíj témakörben ITT olvashatja el.

A jelentősebb időt külföldön dolgozó, külföldön szolgálati időt szerzett magánszemélyek részéről felmerül a kérdés: ha nyugdíjasként külföldről részesülnek nyugdíjban, vajon ezután a nyugdíj után melyik országban kell az adót megfizetni: ott, ahol a tevékenységet végezték, vagy ott, ahol a nyugdíjkifizetés idején a magánszemély adóügyi illetőséggel rendelkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy az adott kifizetés nyugdíjnak minősíthető-e vagy sem, és a nyugdíj nemzetközi adóztatására vonatkozó rendelkezések értelmében jelenthet-e többletfizetési kötelezettséget a nyugdíjasnak.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eredményből befektetés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Végelszámolás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink