eur:
391.33
usd:
367.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Bayer Leverkusen csodája, avagy elhagyták Vizekusent

Az egyik elvakult és egyben örömittas szurkoló egy táblát mutatott fel, amelyen vastag, vörös áthúzás jelezte: vége „Vizekusennek”. Ennél jobban semmi sem szimbolizálhatná a Bayern Leverkusen immár német bajnok labdarúgócsapatáért rajongók mostani lelkivilágát, gondolatait.

Nagyjából két hónapja már mindegyikük biztos lehetett benne, megszakad az ínséges időszak, vége az „ezüstkorszaknak”. A Bayern München túl sok pontot elhullajtott a bajnokságban (az idény előtt még a bajorok első számú kihívójának tippelt Borussia Dortmund vagy éppen az évek óta a dobogó környékén záró RB Leipzig még többet), ellenben a Leverkusen szenzációsan szerepelt.

Vagy inkább: biztos lehetett volna benne, ha nincsenek a múltnak rossz tapasztalatai. Talán a német futballt ne a helyiek mélységével követő magyar szurkolók is emlékeznek a 2002-es tavaszra, amikor a Hans-Jörg Butt, Bernd Schneider, Dimitar Berbatov, Ulf Kirsten, de még inkább Lúcio, Yildiray Bastürk, Oliver Neuville és Michael Ballack nevével fémjelzett generáció április közepén még esélyes volt a három legfontosabb trófea mindegyikének az elnyerésére. Ám akkor két hét alatt nyolc pontot veszített a Bundesligában, május 11-én a Schalke ellen elbukta a Német Kupa fináléját, négy nappal később, Glasgow-ban, a Real Madrid ellen pedig a Bajnokok Ligáét.

Akkor lett a Leverkusenből Vizekusen – a Vize a németben, egyebek mellett a második helyezést, jelző előtag. Majdnem példátlan szenzációt jelentett a három ezüst, a nagy bajnokságok csapatai közül korábban egyedül a Barcelona járt ugyanígy, 1985–1986-ban.

De a katalánokkal ellentétben a Leverkusen a hazai bajnokságban sem előtte, sem azóta nem tudott nyerni (mostanáig). A Bundesliga 1-ben ötször volt ezüstérmes, a két nagy sikert az 1993-as Német Kupa-győzelem, három elveszített döntő mellett. Meg az 1988-as UEFA-kupa-siker.

Ez az idény azonban kétségtelenül az övék. Most érezhetik úgy a szurkolók, hogy a bajnoki címnyerés csak a tavaszi sikerek első állomása. Az idény során eddig a különböző sorozatokban 43 mérkőzésen maradt veretlen – mindegyiken, amelyiken csak játszott. Elképesztő teljesítmény, a legerősebb öt európai bajnokságban, a modern időkben erre csupán a Juventus volt képes 2011 májusa és 2012 májusa között, de ebből rögtön két további tény következik. Az egyik, hogy azonos szezonon belül a Juve sem érte ezt el. A másik: ha a Leverkusen nem kap ki csütörtökön, Londonban, a West Ham Unitedtől, abszolút rekorderré lép elő.

Érdemes még azt is kiemelni, hogy a Bayer Leverkusen a német Bundesliga 1963 óta íródó történetében az első csapat, amelyik az első 29 fordulóban nem kapott ki. Éppen a bajnoki címnyerést hozó vasárnapi mérkőzésen, a Werder Bremen ellen javította meg a csapat Pep Guardiola 2023–2014-es Bayern Münchenének 28 mérkőzésből álló csúcsát.

A sikerek mögötti főalak nyilvánvalóan Xabi Alonso, aki – ilyet azért biztosan ne jelentsünk ki – lehet, hogy nemet mond a nyáron a Liverpool FC-nek és a Real Madridnak, két korábbi klubjának is, s marad Leverkusenben.

A játékosok közül Alex Grimaldo a 12. gólpasszát adta a Werder ellen az idei Bundesliga-idényben, ez klubcsúcs beállítás. Josip Stanisic mindössze a második futballista lett (az első az osztrák Gustl Starek még 1969-ben, jó régen), aki két egymást követő évben két különböző csapattal is megnyerte a bajnoknak járó salátástálat.

Jellemző: a Kicker osztályzatai alapján összeállított listán a Bayer Leverkusen játékosai foglalják el az első nyolc (!) helyet, a jók közül is kiemelkedik az első három, Florian Wirtz, Odelon Kossonou és a már említett Grimaldo. A posztokat tekintve a csapatkapitány, a szlovák származású, de finn válogatott Lukas Hradecky áll a leghátrább: a kapusok között csak hetedik. (Miközben 14 meccsen nem kapott gólt és 78 százalékos hatékonysággal véd.) Nem tehet róla, szegény, alig van dolga…

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×