Gólínségben szenvednek Szoboszlaiék

Szörnyű hete volt a Liverpoolnak, amely hazai pályán csütörtökön 3–0-ra vereséget szenvedett az Atalantától az Európa-ligában, majd vasárnap 1–0-ra kikapott az angol bajnokságban 13. helyen álló Crystal Palace csapatától. A második félidőben csereként pályára lépő Szoboszlai Dominik együttese hiába uralta a játékot 70 százalékos labdabirtoklással, a lövések aránya hiába volt 21–8, képtelen volt gólt szerezni.

Emile Heskey korábbi Liverpool játékos szerint a két vereség oka, hogy Díazék sok lehetőséget kihagytak: „Hozzászoktunk ahhoz, hogy a Liverpool sok helyzetet kialakít, amelyből néhányat kihasznál, és így nyer. Most viszont képtelenek gólt lőni azok a játékosok, akik eddig 72 találattal 71 pontot szereztek. Igaza van Jürgen Kloopnak, hogy ne szidjuk azokat a játékosokat, akik kiharcolták teljesítményükkel, hogy még mindig harcban van a csapat a bajnoki elsőségért.”

Alan Shearer 63-szoros angol válogatott, a BBC szakértője szerint ugyan váratlan volt, hogy az Arsenal és a Liverpool is kikapott, de a bajnoki hajrában egyre nagyobb a nyomás a játékosokon, amely tovább növekszik, ha az ellenfél szerez vezetést. „Én is többször átéltem, hogy ha nem szerzel korán gólt, sőt az ellenfél vezet, mindenki nagyon ideges lesz. Így jártak az Arsenal játékosai az Aston Villa vezetése után, és a Liverpool is, amikor próbáltak fordítani a Crystal Palace ellen. Ilyenkor a pályán a játékosok minden elszalasztott lehetőség után hallhatják a szurkolóik csalódott moraját. Minél tovább tart a hátrány, annál rosszabb lesz, mert egyre nagyobb a pánik és kétségbeesés. A hétvégi eredmények azt mutatják, hogy ezt a terhet, ezt a nyomást a Manchester City viseli el a legjobban, ezért is nyilatkoztam korábban, megvédheti a címét, és ez a véleményem nem változott. Mert a három esélyes csapat közül a City rendelkezik a legtöbb tapasztalattal, és nem csak tudja, mire számíthat, de azt is tudja, hogyan kell azt kezelni.”

Hat fordulóval a bajnokság befejezése előtt ugyan még nem dőlt el az elsőség, hiszen a City csak két ponttal vezet riválisai előtt, a számítógépes elemzések már címvédést jósolnak.

Az Opta szimulációja a Citynek 70, az Arsenalnak 18,3, a Liverpoolnak 11,7 százalékos esélyt ad.

Az adatelemző cég, a Gracenote számítása szerint a City esélye 76 százalék a címvédésre, az Arsenalnak 14, a Liverpool pedig 10 százalék az esélye a trónfosztásra.

A három esélyes csapat mérkőzései a bajnoki hajrában

Manchester City:

április 25. – Brighton (Idegen)

április 28. – Nottingham Forest (I)

május 4. – Wolverhampton (Otthon)

május 11. – Fulham (I)

május 14. – Tottenham (I)

május 19. – West Ham (O)

Liverpool:

április 21. – Fulham (I)

április 24. – Everton (I)

április 27. – West Ham (I)

május 5. – Tottenham (O)

május 13. – Aston Villa (I)

május 19. – Wolverhampton (O)

Arsenal:

április 20. – Wolverhampton (I)

április 23. – Chelsea (O)

április 28. – Tottenham (I)

május 4. – Bournemouth (O)

május 12. – Manchester United (I)

május 19. – Everton (O)

Írta a Magyar Hírlap