szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes már most diákigazolványt igényelni azoknak a gyerekeknek, akik szeptemberben kezdik az első osztályt. Mutatjuk, mi ennek a folyamata.

Április 18-án és 19-én zajlik azoknak a gyerekeknek a beiratása, akik augusztus 31-ig betöltik, vagy már betöltötték a 6. életévüket és a következő tanévtől iskolakötelesek.

A beiratkozást követően a leendő elsősöknek diákigazolványt is kell igényelni. Mutatjuk ennek a lépéseit.

Irány az okmányiroda

A diákigazolvány-igénylés első lépése az okmányiroda felkeresése, ahol NEK-azonosítót kell igényelni. A 'NEK' a Nemzeti Egységes Kártyarendszer rövidítése, az azonosító pedig egy egyedi számsor lesz, ami szükséges a plasztikkártya kiállításához.

Ahhoz, hogy ezt igényelni tudjátok, a leendő diák személyi igazolványára (vagy útlevelére) lesz szükség, illetve a lakcímkártyájára.

A kiállított NEK-adatlapot őrizzétek meg. Ezt egyébként a kiállítástól számított 5 éven belül más igénylésekhez is felhasználhatjátok.

Értesítsétek az iskolát

Miután beszereztétek a NEK-azonosítót értesítenetek kell a diák leendő iskoláját arról, hogy szeretnétek diákigazolványt igényelni. Ehhez az azonosító mellett a lakcímkártyátokra lesz szükség.

A diákigazolványt egyébként igényelhetitek a beiratkozásnál, érdemes tehát a NEK-azonosítót már előre beszerezni és úgy menni a személyes ügyintézésre.

Legyetek türelemmel

Ha mindezzel megvagytok, nincs más dolgotok, mint várni. Ha kész az igazolványotok, azt az iskola fogja számotokra jelezni, ennek elkészülése azonban akár hetekig is tarthat, hiszen több ezer diáknak kell kártyát kiállítani.