szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olaj ára egyébként is nagyon magasan van.

Szerdától változik itthon a benzin nagykereskedelmi ára: bruttó 2 forinttal emelkedik a literenkénti ár. A gázolaj ára most nem mozdul – tudta meg a Holtankoljak.hu. Mindezek nyomán a hét közepén az alábbi átlagárakkal számolhatunk a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 643 Ft/liter,
  • gázolaj: 653 Ft/liter.

Az árgyűjtő oldal megjegyzi, hogy a hétvégi izraeli események hatására ugyanakkor komoly esély van arra, hogy emelkednek az olajárak, így a hazai üzemanyagárak is. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, idén már közel 18 százalékot nőtt. A forint sem tud segíteni a helyzeten, ugyanis az árfolyam a dollárral szemben gyengült, egy hét alatt 3 százalékot.

A világpiac alakulása mellett pedig kérdés, itthon mennyire lesz képes kezelni az elszálló üzemanyagárakat a kormány. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten már asztalhoz ültette az olajipar meghatározó szereplőit, hogy emlékeztesse őket, a magyar áraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, a cégek az árazásban ehhez tartsák magukat, ugyanis most jobban drágul a magyar üzemanyag, mint a szlovák vagy az osztrák.

Nagy Mártonnak úgy kellene lejjebb parancsolnia az üzemanyagárakat, hogy valódi mozgástér nincs

Megint régiós éllovas a magyarországi benzin- és dízelár, a nemzetgazdasági miniszter így újra egyeztetni hívta a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget. De mit tehetnek valójában az árak lenyomásáért? És miért drágul az üzemanyag?