szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levehető Barton keménytetős Mini Moke-ok olyan ritkák, mint a fehér holló, mi viszont Berlinben találtunk egy patika állapotú példányt.

A BMC (British Motor Corporation) 1959-ben dobta piacra széles tömegek számára elérhető árú kisautóját, az elkövetkezendő évtizedekben igen komoly karriert befutott eredeti Minit.

A többféle néven is forgalmazott típusból számos különböző változat, így többek közt kombi és áruszállító kivitel is készült, de mind közül talán a Moke nevet kapott szabadidőautó a legérdekesebb.

Mini Moke
Mobile.de

Az eredetileg katonai célokra kifejlesztett és 1964-ben debütált Moke az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Portugáliában volt gyártásban egészen a 90-es évek közepéig.

És most felbukkant belőle egy eladósorba került példány, melynek érdekességét az erősen limitált széria adja, és amellyel Berlinben ismerkedtünk meg testközelből.

Mini Moke
László Ferenc
Mini Moke
László Ferenc

A mellékelt fotókon látható kocsi 1965-ben látta meg a napvilágot és első gazdája egy Izraelben élt brit újságíró volt.

A zöld fényezésű Mini Moke abból a mindössze 10 példányos limitált szériából származik, melyet levehető fehér Barton hardtop tetővel szereltek.

Mini Moke
László Ferenc
Mini Moke
László Ferenc

Ez az egyetlen olyan példány, melynek szélvédője alatt nyitható/csukható légbeömlők találhatók, és a három fennmaradt ilyen autó közül szintén az egyetlen, melynek kormánya bal oldalon található.

A 40 ezer euróból a közelmúltban teljesen felújított ritkaságot a restaurálás óta nem használták. A 828 köbcentiméteres 4 hengeres motor 34 lóerővel hajtja az első kerekeket.

Mini Moke
László Ferenc
Mini Moke
László Ferenc

Nem nagy teljesítmény, de gyorsan hozzá kell tennünk, hogy az alig 3 méter hosszú és 2 méteres tengelytávolságú Mini Moke mindössze 600 kilogrammot nyom a mérlegen.

A jövőre a hatvanadik születésnapját ünneplő, 10 colos apró kerekeken gördülő egyedi Mini Moke árcéduláján 49 500 eurós (19,3 millió forint) összeg szerepel.

Mini Moke
László Ferenc
Mini Moke
László Ferenc
Mini Moke
László Ferenc

Viszonyításképp, az aktuális Mini általunk nemrégiben alaposan letesztelt új generációjának szabadidőautó változata, a Countryman 13,5 millió forinton nyit Magyarországon.

A most először tisztán elektromos változatban is kapható új Mini Countryman
László Ferenc