szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan változtak a követelmények az új nat miatt? Milyen számológépet lehet használni az írásbelin? Kinek kell középszinten szóbeliznie is matekból? Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a középszintű matekérettségiről.

A matekérettségit hagyományosan mindig a második napon (kedden) írják a vizsgázók, amely ebben az évben május 7-re esik. Az idei vizsga azonban más lesz, hiszen a 2020-as nat miatt az új feladatsor a korábbi évekhez képest sokkal inkább valósághoz közelítő, gyakorlati problémákra helyezi a hangsúlyt: egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt.

Milyen részei vannak a matekérettséginek középszinten?

Az Oktatási Hivatal tájékoztatójából kiderül, hogy a középszintű matek feladatsor továbbra is két részre osztható. Az I. részre, amely általában 12 feladatot tartalmaz, 45 percetek van. Nem kell megijednetek, ebben a feladatsorban alapfogalmakat, egyszerű összefüggéseket kérnek számon. Amint azonban letelik az időtök, a feladatlapot a felügyelő tanár összegyűjti, így ezzel a feladatrésszel a későbbiekben már nem foglalkozhattok.

A II. részre már 135 percetek lesz, de itt már nehezebb, összetettebb feladatokat kell megoldanotok. Jó, ha tudjátok, hogy ez feladatlap további két részből áll.

  • A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatból épül fel.
  • A II. B részben pedig  három, egyenként 17 pontos feladatot találtok, de ebből csak kettőt kell megoldanotok.

Fontos, hogy a II. rész feladatait tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg, így ha elakadtok valamelyiknél, akkor később bármikor visszatérhettek rá.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Segédeszközök a matekérettségin

Az új matekérettségin továbbra is használhattok segédeszközöket, többek között számológépet. Fontos, hogy csak olyan típus lehet nálatok, ami nem alkalmas adatok tárolására, így az eszköz kiválasztásakor erre mindenképp figyeljetek.

Ezen kívül használhattok függvénytáblázatot, akár egyszerre többféle kiadást is magatokkal vihettek. Figyeljetek rá, hogy ne hagyjatok benne semmilyen papírlapot, még könyjelzőt sem, mivel a vizsgaszabályzat tiltja ezeket. Érdemes magatoknál tartanotok továbbá körzőt, vonalzót és szögmérőt is.

Így változik a matekérettségi 2024-ben

Az új Nemzeti alaptanterv miatt a változások leginkább a témaköröket érintik. Eddig az emelt szintű feladatsor része volt a megtakarítás, hitelfelvétel, befektetés, kockázati tényezők témakör, idén azonban már középszinten is előkerülhet, nagy eséllyel bonyolult szöveges feladatként.

Bővítették a statisztikai fogalmakat is, hiszen idén már az átlag, szórás, eloszlás mellett például a kvartilesekkel is tisztában kell lennetek. 2024-től már nemcsak diagramról kell adatokat leolvasnotok, hanem diagramtípust is kell választanotok indoklással, sőt  fel kell ismernetek a grafikai manipulációkat is.

Eddig emelt szinten volt követelmény, de idén már középszinten is kérdezhetik többek között az alábbi fogalmakat:

  • geometriai valószínűség
  • gyűjtőjáradék, törlesztőrészlet
  • 10-es alapú számrendszer átváltása egy másikra
  • az események összege, szorzata, komplementeresemény, független esemény, várható érték

Jó hír azonban, hogy kikerült a követelményekből többek között:

  • a trigonometrikus függvények (szinusz, koszinusz, tangens) ábrázolása
  • a logaritmikus egyenletek megoldása
  • a magasság-befogó tétel, az oldalfelező merőlegesek és a belső szögfelező metszéspontjának vonatkozó tétel
  • vektorok skaláris szorzata
Koordinátageometriából is lényegesebben kevesebbet kell tudnotok. (Például az egyenes egyenletét is csak a meredekségéből és egy adott pontból kell meghatároznotok.) Ezen kívül pedig az exponenciális egyenletek helyett csak az exponenciális folyamatokkal kapcsolatos problémákat kell felismernetek és megoldanotok.

Milyen arányban fordulnak elő az egyes témakörök?

A felkészülés során hasznos lehet, ha tudjátok, hogy az egyes témakörök középszinten az alábbi hozzávetőleges arányokkal fordulnak elő:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
  • Számelmélet, algebra 25%
  • Függvények, az analízis elemei 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
  • Valószínűség-számítás, statisztika 15%
Mindegyik témakörből lehet könnyűt és nehezet is kérdezni, ezért érdemes átnéznetek a korábbi évek feladatsorait és az érettségifeladat-keresőt, vagy kitöltenetek a Studium Generale próbaérettségijét.

Matekérettségi osztályozása

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a matekérettségin középszinten 100 pontot tudtok szerezni az írásbelin, ebből az I. rész 30, míg a II. rész 70 pontos. Az érdemjegyek pedig az alábbi százalékok szerint alakulnak:

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Ha nem sikerül elérnetek középszinten a 25 százalékot, de többet írtatok, mint 12 százalék, akkor szóbeliznetek is kell matekból. Az idei év másik újdonsága, hogy a középszintű szóbelire lekerült emelt szintről néhány tétel (például számtani-vagy a mértani sorozatösszegének) bizonyítása, így ha át szeretnétek menni a vizsgán, akkor ezeket is tudnotok kell.