eur:
390.94
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A magyar csapat a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 3. fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzés előtt a debreceni Főnix Arénában 2024. április 14-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott

A női kézilabdacsapat remek védekezéssel és lendületes támadójátékkal 37-28-re verte Japánt, ezzel hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a debreceni olimpiai selejtezőt.

A magyar női csapat a briteket magabiztosan, a svédeket pedig bravúros teljesítménnyel, három góllal győzte le. Az utolsó ellenfél az a japán csapat lesz, amelyet eddig 18-ból 18-szor vertek a mieink.

Piros-fehér-zöldbe öltözött a debreceni Főnix Csarnok, a fél arénát beborító élőképpel várták a magyar csapatot a drukkerek. Nagyszerű hangulatban indulhatott el a párizsi kijutásról döntő találkozó.

A magyarok a Vámos, Kuczora, Klujber belső hármassal kezdtek. Vámos betöréssel próbálkozott, csak szabálytalanul tudták megállítani, a hétméterest pedig Klujber lőtte be nagy erővel - megvan a vezetés! Egy-egy elrontott akció után lerohanásból egyenlítettek a japánok Kaszaj révén, aztán Szaszaki átlövésével a vezetést is átvették. Nem sokáig, Kuczora bevetődve egyenlített (2-2).

Sikerült lefékezni a japánokat, és ezúttal a magyarok vezettek gyors akciót, amelyet Győri-Lukács fejezett be a szélről, majd Hattori ejtését szedte le Böde-Bíró. Kicsit pontatlanabbá váltak a magyar akciók, a japánok a 9. percben újra egyenlítettek. Klujber azonban gyorsan villant, és betörésből újra előnyhöz juttatta a hazaiakat. A labdaszerzés után Győri-Lukácshoz került le a labda, és biztos kézzel vágta be a ziccert - először volt kettő az előny.

Kaszaj gyors akcióból csökkentette a különbséget, de Füzi-Tóvízi szorongatott helyzetből betalált, talpra ugrasztva a közönséget - majd Böde-Bíró újabb védését is nagy ováció fogadta.

Győri-Lukács kemény védekezéssel labdát szerzett, és sikerült végigvinni a lerohanást, Szöllősi-Schatzl első gólját lőtte (7-4). Időt is kért az ellenfél, de nem sokat segített: Böde-Bíró ziccert fogott, majd a másik oldalon Szöllősi-Schatzl a kapufát találta el, aztán az újabb remek védekezés után Klujber bombázott a kapuba. Japán megpróbálkozott a hét a hat elleni játékkal, de az újabb labdaszerzést követően Klujbert használta ki, hogy üres a kapu - 9-4 negyedóra után.

Az újabb időkérés hetest harcolt ki Japán, Ajzava tudott szépíteni, de Győri-Lukács továbbra is hibátlan maradt, harmadik gólját lőtte a szélső, majd komoly védekezés után Klujber ismét megbüntette, hogy üresen maradt a japán kapu (11-5).

Josino a szélről betalált, de a magyar kezekben is gyorsan járt a labda, és a kijátszott akciót Klujber lőtte be. Az ázsiai együttesnek semmi sem jött be, a felső lécet találták el, a kipattanóból pedig újabb üreskapus gólt sikerült szerezni, ezúttal Lukácsnak (13-6).

Emberhátrányban is sikerült gólt szerezni, Papp Nikoletta egy befutás után talált be, a japánok kétszer voltak eredményesek a két perc alatt. Kiegészülve Kuczora lőtt hatalmas gólokat (16-8), jelezve, hogy nem lehet kérdés a mai meccs kimenetele. Közben Bíró is nagyokat védett, 50% felett volt a hatékonysága 25 perc után.

A védekezés továbbra is kiválóan működött, és Simon Petra is egész pályás üreskapus góllal büntetett. A félidő utolsó magyar gólját Márton Gréta szerezte szélső befutás után, a japánok pedig egy hetessel válaszolták, így 18-11-gyel mehettek pihenőre a felek.

Második félidő

A japánok góljára Győri-Lukács válaszolt gyorsan, majd Nagata kapott piros lapot ütésért. Előnyben Márton a kapufát találta el. Pappnak kellett leülnie két percre, de egy kínai figurával kis híján így is sikerült növelni a különbséget, ám Győri-Lukács lövése nem ment be.

A magyar védekezés továbbra is feszes volt, Klujber pedig hetesből lőtte a huszadik magyar gólt. A ferencvárosi átlövő nagyon élt, betörésből is eredményes volt, nyolcadszor a meccsen (21-13). Sőt, az újabb jó védekezés után is Klujber fejezte be góllal a támadást.

A 41. percre tíz lett a különbség, Győri-Lukács találatának köszönhetően. A mieink stabil védekezésével a japánok nem tudtak mit kezdeni, sikerült lelassítani őket. Közben a másik oldalon Debreczeni-Klivinyi, majd Márton is betalált, és Klujber sem hibázott (26-15).

A japánok nem adták fel a hét a hatot, és beállóból tudtak szerezni gólokat, ám a mieink is rendre válaszoltak, állandósult a tíz körüli különbség. Az is belefért, hogy a magyarok olyan megoldásokat válasszanak, ami hasonló téttel bíró meccsen ritkán látható - Klujber furcsa testhelyzetből is betalált. Az edzői stáb közben jól forgatta a csapatot, mindenki lehetőséget kapott.

Simon lőtte ki a felső sarkot talpról, majd a harmincadik magyar gólt is a 19 éves irányítő lőtte. Az utolsó tíz percben a japánok kihasználták a magyar hibákat, de ez csak a hátrány faragására volt elég (30-22). A hosszabb magyar gólcsendet Albek Anna törte meg.

Janurik fontos védése után Simon száguldott át a védők között, aztán Pásztor is betalált (33-24). Japán nem adta fel, de szinte minden gólra tudtak reagálni a mieink.

A hajrában Debreczeni-Klivinyi szállította a gólokat - zúgott a "szép volt, csajok" Debrecenben. A vége 37-27-es győzelem, ezzel megvan a párizsi repülőjegy. 2004 után van ott mindkét magyar kézilabda-válogatott az ötkarikás játékokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×