szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kevesebb, mint egy hónap múlva elkezdődnek a 2024-es írásbeli érettségik. Mutatjuk, milyen segédeszközöket használhattok az idegen nyelvi érettségiken.

Az érettségi első hetén, május 9-én angolból, 10-én pedig német nyelvből vizsgáznak a végzős és azok a diákok, akik előrehozott nyelvi érettségit, esetleg javítót vagy szintemelőt írnak. De a hónap folyamán vizsgáznak majd többek között franciából, olaszból és oroszból, de évről évre van néhány olyan diák is, aki kínai vagy japán érettségi vizsgát tesz.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

A nyelvi érettségikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, így mindegy, hogy ki milyen nyelvből tesz érettségit, a vizsga felépítése mindegyik idegen nyelv esetében ugyanolyan lesz.

Segédeszközök

A vizsgaleírás szerint a középszintű és az emelt szintű élő idegen nyelvi érettségihez egyaránt segédeszközt csak az írásbelin használhattok, azon belül is csak a feladatlap IV. részéhez, vagyis az íráskészséghez.

Ez csak és kizárólag nyomtatott szótár lehet, amit magatoknak kell biztosítanotok. Elektronikus szótárt nem használhattok.

A nyomtatott szótár egyébként lehet egy- és kétnyelvű is, sőt, azt sem tiltják, hogy egyszerre többet bevigyetek magatokkal. Ügyeljetek azonban arra, hogy ne maradjon benne semmilyen papír vagy könyvjelző, és ne töltsetek túl sok időt lapozgatással, keresgéléssel se.