szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akkora a szakemberhiány, sokan saját gyerekeik miatt végzik el a gyógypedagógus képzést. Megkezdődtek az állami egyetemek bérrendezését követelő tárgyalásai a kormánnyal. Mutatjuk, mennyi idő alatt lehet a legnépszerűbb diplomákkal pályakezdőként állást találni - ezek voltak a hét legfontosabb történései.

Szülők tucatjai végzik el a gyógypedagógus képzést, hogy a saját gyerekeiken segíthessenek

Az idei felsőoktatási felvételin 2944-en jelölték meg a felvételi listájuk első helyén a gyógypedagógus képzést, ami így az első helyes jelentkezések száma alapján - beleértve az önköltséges és a levelező képzésre jelentkezőket is - a felvételi nyolcadik legnépszerűbb képzése lett.

Közülük 2159-en levelező tagozaton jelölték meg a szakot az idei felvételiben. Azonban az általános túlterheltség, a pedagógushiány és a megnövekedett autizmussal diagnosztizált gyerekek száma miatt a jelentkezők között tucatjával lehetnek olyan szülők, akik gyerekük érintettsége miatt felvételiznek.

Középiskolai felvételi 2024: minden, amit a sorrendmódosításról tudnotok kell

Előrébb vegyem a biztosabbnak tűnő középiskolát? Ha több helyre is elegendő pontom van, akkor választhatok közülük? Lehet új tanulmányi területet felvenni a listára? A középiskolába készülő diákoknak április 10-ig volt lehetőségük módosítani a sorrendjükön a KIFIR rendszerében. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hivatalos: ekkor lesznek hosszú hétvégék és szombati munkanapok 2025-ben


Fejlesztendőtől a kiemelkedőig: ilyen lesz majd a fizetést befolyásoló pedagógusértékelés

Minden tanárt a saját főnöke értékel majd szeptembertől, ezen fog múlni a fizetésük is. Az erről szóló rendelet április elején jelent meg, így több mint egy év találgatás után tisztázódott, hogy mire számíthatnak azok a pedagógusok, akik aláírták a státusztörvényt. Lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja fejtette ki a rendelettel kapcsolatos aggályaikat.


Általános iskolai beiratkozás: minden fontos tudnivaló egy helyen

Április 18-19-án (csütörtökön és pénteken) kell beiratkozniuk az általános iskolába azoknak a tanköteles diákoknak, akik szeptemberben kezdik az első osztályt. A folyamattal kapcsolatban sok kérdés felmerülhet a szölőkben: Az online beiratkozás kiváltja a személyeset? A személyes beiratkozáson ott kell lennie a gyereknek is? Milyen dokumentumokat kell vinni? Cikkünkben megválaszoljuk az összes fontos kérdést, hogy gördülékenyen menjen a beiratkozás.

Ennyi időbe telik friss diplomásként elhelyezkedni a legnépszerűbb egyetemi szakok elvégzése után

Gazdaságtudományi szakon akár már 1,06 hónap alatt is találnak állást a pályakezdők, míg például jogászként majdnem három hónap is eltelhet az első munkavégzés kezdetéig. Összegyűjtöttük, hogy az egyes szakok diplomájával mennyi időbe telik elhelyezkedni a frissen végzett hallgatóknak.

Friss QS-rangsor: ezen a képzési területen magyar egyetem is bekerült a legjobb 25-be

A Liszt Ferenc Zeneakadémia az első 15-ben, míg az ELTE több képzési területen is Magyarországról egyedüliként került be a világ legjobb egyetemei közé. A Semmelweis egy kicsit lejjebb csúszott a QS képzésterületi rangsorában.


Béremelés az állami egyetemeken: megkezdődtek az egyeztetések, de a kormány türelmet kér

Az ELTE, a BME és a Zeneakadémia munkatársai április 11-én a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz vonultak, hogy megmutassák a fenntartónak, hányan is támogatják a dolgozók bérrendezéssel kapcsolatos követeléseit. Az akció sikeres volt, hiszen hosszas huzavona után végre elindultak a tárgyalások.


Tavalyhoz képest 10-15 százalékkal drágulnak a nyári táborok, mégis rekordra számítanak idén is

A napközis táborok árai 50 ezer forint környékén, az ottalvósoké 75 ezer forint környékén mozognak idén nyáron Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője szerint. A legkeresettebbek idén is a nyelvi táborok, a sporttáborok és a kalandtáborok. Sőt, a gyerekek akár tőzsdézni is megtanulhatnak, vagy éppen rakétát építeni.