eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fürjes Balázs: a nemzeti kormányok felelőssége, hogy meghallják-e az olimpiai békére hívó szót

Nézettségében és népszerűségében is kiemelkedő olimpiát vár Párizsban a Nemzeti Olimpiai Bizottság – hangsúlyozta az InfoRádióban a szervezet magyar tagja. Fürjes Balázs szerint Thomas Bach elnök mindent megtesz a békéért, legalább az esemény idejére, de a teljes béke így is kellemes meglepetést jelentene.

Elképesztő munkát végez a párizsi szervezőbizottság, így aztán minden menetrendszerűen halad a nyári ötkarikás játékok előkészületében – mondta az InfoRádióban Fürjes Balázs, aki szerint bízhatunk abban, hogy a 21. század egyik legsikeresebb olimpiája következik, ráadásul Európában, ami magyar szempontból sem elhanyagolható, mert sokkal inkább elérhető. „Úgy tudom, hogy a Wizz Air rengeteg, viszonylag megfizethető árú repülőjegyet kínál, hogy a szurkolók is eljuthassanak Párizsba, és biztathassák a magyar sportolókat” – jegyezte meg.

A NOB állandó magyar tagja szerint, miután látható, hogy milyen világban élünk, hogy milyen kérdések osztják meg a világot, az olimpia legfontosabb kihívása, hogy a versengésen keresztül valóban egy, a nemzetek békés együttélését segítő globális sportesemény legyen. Hogy ne legyen bojkott – ami a jelek szerint elkerülhető lesz –, és hogy az útlevele miatt senkit ne lehessen büntetni, hiszen senki sem hibáztatható azért, hogy milyen nemzet fiának, lányának született, vagy hogy az országának az aktuális kormánya éppen mit tesz – vélekedett Fürjes Balázs. Fontosnak nevezte, hogy a NOB végül széles körű egyetértésben megtalálta annak a módját, hogy bizonyos feltételek mellett – nem a nemzeti lobogójuk alatt, hanem független sportolókként – az orosz és fehérorosz sportolók is ott lehessen Párizsban.

"A sport ne falakat emeljen, hanem próbáljon hidakat építeni;

azt a szerepet, ahogy egyesíteni tudja a világot, ahogy a viták ellenére képes összekötni a különböző nemzeteket, éljük meg Párizsban is!” – fogalmazott.

Ennek ellenére azzal kapcsolatban nem kívánt esélyt latolgatni, hogy a nemzetközi konfliktusok közepette mekkora a remény arra, hogy legalább az ötkarikás játékok ideje alatt béke legyen. Fürjes Balázs szavai szerint a NOB – és különösen annak elnöke, Thomas Back – minden követ megmozgat, nemzetközi fórumokon jár el, nemzeti kormányokkal áll folyamatos párbeszédben, és az ENSZ is elfogadta újfent azt a határozatot, amiben az olimpiai béke fontosságára hívja fel a nemzeti kormányokat. „Amit lehetett, azt nemzetközi olimpiai mozgalomként megtettünk.

A nemzeti kormányok, vezetők felelőssége, hogy meghallják-e az olimpiai békére hívó szót.

Az, hogy teljes béke legyen a világ minden szegletében, nagyon pozitív meglepetés lenne” – fogalmazott.

Fürjes Balázs az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, hogy a földrajzi elhelyezkedés, az időzónák és az amerikai televíziós közvetítések, illetve maga a város miatt – a szerencsétlen „Covid-olimpiák” (Tokió, Peking) után, ahol nem lehettek nézők – a párizsi lehet az utóbbi idők messze legnézetettebb olimpiája. Tehát arra számít, hogy „miután túl vagyunk a borzalmon, a világ legyőzte a járványt – sajnos áldozatok árán –, nagy ünnep lesz Párizsban, és mind a helyszínen, mind a különböző kommunikációs eszközökön nagy figyelemmel kísért sportesemény lesz, ahol sok magyar sikernek örülhetünk”.

A teljes interjú péntek este fél 8 után az InfoRádió Ötkarika című műsorában lesz hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×