szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ünnepelt író egyik orvosa szerint nagyon szerencsés volt, mert a támadójának "fogalma sem volt arról, hogyan kell halálra késelni egy embert".

Először adott tv-interjút Salman Rushdie, indiai származású amerikai-brit író azóta, hogy 2022 augusztusában egy férfi életveszélyesen megsebesítette. Rushdie azt mondta az amerikai CBS 60 Minutes című műsorában, hogy amikor meglátta a támadóját, az első gondolata az volt: “Szóval te vagy az. Tessék, itt vagy”.

“Úgy éreztem, mintha valami a távoli múltból jött volna elő, és megpróbált volna visszarángatni az időben, ha úgy tetszik, vissza a távoli múltba, hogy megöljön” – mesélte a Sátáni versek szerzője.

Rushdie 2022. augusztus 12-én a New York állambeli Chautauqua Intézetben tartott volna előadást, amikor egy férfi a színpadra rontott, és körülbelül tízszer megszúrta.

Rushdie a támadásról szóló, hamarosan megjelenő emlékiratából olvasott fel; a könyv címe: “Kés: Meditációk egy gyilkossági kísérlet után”. “A jobb szemem sarkából – az utolsó dolog, amit a jobb szemem valaha is látott – láttam, hogy a fekete ruhás férfi felém fut. Fekete ruha, fekete arcmaszk” – emlékezett vissza.

A támadás után Rushdie hat hétig kórházban volt, egyik szemére elvesztette a látását, néhány ujjbegyét azóta sem érzi. “Az egyik sebész, aki megmentette az életemet, azt mondta nekem: »Először nagyon peches voltál, aztán nagyon szerencsés«. Azt kérdeztem: »Mi a szerencsés része?«, mire ő azt mondta: »Nos, a szerencsés része az, hogy a támadódnak fogalma sem volt arról, hogyan kell halálra késelni egy embert« – mondta.

A támadásra 33 évvel azután került sor, hogy Irán akkori vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah kimondta a fatvát Rushdie-ra, vagyis felszólított minden hívő muszlimot, hogy ha teheti, gyilkolja meg az írót. Az ajatollah szerint erre azért volt szükség, mert Rushdie Sátáni versek című könyve istenkáromlás. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, évekig kellett bujkálnia.

A támadó, Hadi Matar ártatlannak vallotta magát.