eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Fico szlovák kormányfő (j) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány együttes ülésén a szlovákiai Nagymihályon 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Lazar

Robert Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását

A szlovák kormányfő közölte, hogy az uniós tagságot Ukrajna további békés fejlődése garanciájának tekinti.

„Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, és megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány együttes ülését követően a kelet-szlovákiai Nagymihályban

Egy rendőrségi helikopter, több száz rendőr és mesterlövészek is vigyáztak a nagymihályi ukrán–szlovák kormányülés résztvevőire, akik elsősorban a két ország közös együttműködésének megerősítéséről és az azt elősegítő módszerek meghatározásáról döntöttek. Robert Fico szlovák miniszterelnök a néhány héttel ezelőtt, szintén Nagymihályban zajlott kihelyezett kormányülésen még megkérdőjelezte a Kijevben is zajló háború történéseit, a csütörtöki találkozón Denisz Smihal mellett ülve viszont többször is kihangsúlyozta, hogy

Ukrajna helyzete példátlan, és Szlovákia lakosai még a legrosszabb álmaikban sem élik azt át, amit az ukrán állampolgárok nap mint nap megélnek.

Robert Fico azt kívánja, hogy minél hamarabb megszülessen az ukrajnai háború békés megoldása, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. „Az orosz katonai erő Ukrajna elleni bevetése a nemzetközi jog súlyos megsértése volt” – szögezte le a szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy Kijevnek segítségre és szolidaritásra van szüksége.

Ukrán kollégájával a humanitárius és civil segítségnyújtásról is tárgyaltak, ami bekerült a két kormány által csütörtökön aláírt szerződésbe is. Megállapodtak továbbá Kijev és Kassa vasúti összeköttetéséről. Denisz Smihal emellett az ukrajnai Munkács és a szlovákiai Nagykapos energetikai összekapcsolását említette, illetve egy munkacsoport létrehozását, amely az atomerőművekbe szánt fűtőelemek beszerzésének diverzifikálásán fog dolgozni.

„Mindez pénzbe kerül, de van értelme az energetikai rendszereink kétirányú összekapcsolásának” – szögezte le Robert Fico.

Hozzátette, hogy Szlovákia engedélyezi az ukrajnai mezőgazdasági termékek átszállítását az ország területén azokba az országokba, amelyeknek szükségük van rájuk. Smihallal azt is tisztázták, hogy amíg nem találnak megoldást, érvényben marad a 14 ukrán mezőgazdasági termék szlovákiai behozatalára vonatkozó tilalom.

A humanitárius segítség terén Denisz Smihal a műszaki felszerelések közös gyártásának lehetőségére és Ukrajna aknamentesítésére tért ki. Kereskedelmi téren Smihal szükségesnek tartja a technikai és gazdasági, valamint a védelmi együttműködés jelenlegi szerződéses kereteinek módosítását, jövő év júniusáig elvégzik ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálatát. Az ukrán miniszterelnök a szlovákiai vállalkozók bevonásával is számol a háború utáni Ukrajna újjáépítésébe, ezért meghívta a szlovákiai vállalkozói körök képviselőit a júniusi, berlini konferenciára, ősszel pedig ukrán–szlovák vállalkozói fórumot tartanak.

Cmképünkön Robert Fico szlovák kormányfő (j) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a két kormány együttes ülésén a szlovákiai Nagymihályon

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×