eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Milák Kristóf (b) és Sós Csaba szövetségi kapitány a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Sós Csaba Milák Kristófról: "zseniről van szó, egyedi utat jár, nincs matematikai képlet"

Egy év versenyszünet után sikert sikerre halmozott eddig az úszó-ob-n Milák Kristóf, az első 3 napon 4 aranyat és 1 ezüstöt nyert az olimpiai bajnok, világcsúcstartó úszó, 50 gyorson pedig lett egy olimpiai szintje a Duna Arénában. Sós Csaba az InfoRádiónak nyilatkozva nem tagadta: többet kapott a sportolótól, mint amennyit várt.

Egy éve nem láttuk versenyezni, és mindenki láthatta, "nem egy túlsúlyos amatőr jött vissza", hanem egy vérprofi úszó; Sós Csaba az InfoRádióban az úszó-ob első három napját értékelve elmondta, még azért ki kell várni, mennyit jelent ez az egész idényre nézve, "mindenesetre örömteli, és a helyzet annál jóval jobb, mint amire előzetesen magam is számítottam, nem tagadom, egyéb szakemberek is".

"Kiugró világklasszisról beszélünk. Minden címe megvan. Világcsúcsot, Európa-csúcsot tart. Nálam most az, hogy visszajött és megnyert egy-egy bajnokságot, az önmagában nem egy eget verő történet, de ahhoz képest - hangsúlyozom -, hogy egy éve nem versenyzett, ahhoz képest nagyszerű volt. Az 50 gyorsáról azt gondolom, hogy azt nem tartom valószínűnek, hogy az olimpián bevállalja, a szint megvan, elvileg jogosult rajtolni, de ott rengetegen tudnak ilyen időt" - fejtegette. Hozzátette: Milák Kristófnak kimondva-kimondatlanul a 100 és 200 méteres pillangó a két fő száma.

Hogy mostani 200 pillés idejéből (1:54,90) mennyit tud Párizsig lefaragni, azt a legfontosabb kérdésnek nevezte.

"Nem akarom én megkerülni a választ, de nem láttunk még ilyen szituációt, ami itt van. Senki nem látott, nem csak én, és semmiképp sem szokványos az, ahogy az olimpiára való felkészülését végiggondolta. Nyilvánvalóan egy zseniről, egy klasszisról van szó, aki egyedi utat jár, itt nincsenek begyakorolt rutinok vagy matematikai képlet, ami vele számítható lenne. Volt már úgy, hogy ilyen időszakban jobbat úszott, de olyan is volt már, hogy ennél - hogy mondjam - súlyosabb állapotból, kőkeményen visszajött, gondolok arra, amikor a Covid idején masszívan elkapta a betegséget és 6-8 kilót lefogyott az izmából, és pár hét múlva rá úszott ugyanennyit, úgyhogy nincsen igazán hasonlítási alap, reméljük a legjobbakat."

Azt nem gondolná, hogy Milák Kristóf tehetségével az olimpiai aranyhoz képest minden más eredmény kudarc lenne a kihagyás ellenére.

"Egy olimpia az olimpia. Nem akarok ilyen elemzésbe menni, egyáltalán az örömhír, hogy újra versenyez. Előtte már ott volt a válogatott edzőtáborában, és nem egy számot úszik, és nem ilyen kiegészítő számot, hanem a fő számaiban, és hat számban kőkeményen úszik végig" - hangsúlyozta az InfoRádióban Sós Csaba.

Milák Kristóf pénteken 100 m pillangón fejezi be a versenyzést az úszó-ob-n, magasan a legjobb időt úszta délelőtt az előfutam során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 1. 09:37
×
×
×
×