eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
European community flags
Nyitókép: Getty Images/WALTER ZERLA

Csehországban két fontos téma áll az EP-kampány középpontjában

Ha most tartanák az EP-választásokat, akkor az ellenzéki ANO mozgalom lenne a győztes a szavazatok 27,5 százalékával. A június második hétvégéjén esedékes voksoláson a választópolgárok 41 százaléka járulna az urnákhoz – derült ki a Stem/Mark ügynökség felméréséből.

A felmérés szerint a cseh kormányt is alkotó SPOLU koalíció végezne a második helyen a szavazatok 20 százalékával. Jan Burianec szociológus szerint jelenleg csalódottak a koalíció szavazói, a választások előtt azonban visszatérhetnek pártjukhoz, amely így jobb eredményt is elérhet. Tíz százalék feletti eredményt mértek el a következő pártoknak: az SPD, a Trikolóra, a STAN mozgalom és a Kalózok.

A csehek szerint Európa biztonsága a legfontosabb téma, amivel foglalkozni kellene az Európai Unióban. A megkérdezettek közel 90 százaléka tartotta fontosnak, kétharmaduk pedig nagyon fontosnak a témát. A migráció és az illegális bevándorlás elleni harc is kulcsfontosságú. A válaszadók 70 százaléka a dezinformációk elleni fellépést és az ukrajnai konfliktus megoldását, 60 százaléka Európa versenyképességének növelését is központi témaként jelölte meg. A sokat vitatott Green Dealt, vagyis az európai zöld megállapodást csak a válaszadók fele tartja alapvetőnek. A csehek szemében az euró bevezetése a legkevésbé lényeges kérdés, csak 27 százalékukat foglalkoztatja.

Az Európai Parlamentbe készülő politikai mozgalmak vezetőinek ismertségét is vizsgálta a felmérés. Danuša Nerudová közgazdász, korábbi államfőjelölt neve cseng a legismerősebben a cseheknek. Nerudová jelenleg a STAN mozgalom vezetője. Ľubomír Zaorálek korábbi külügyminiszter sem szorul különösebb bemutatásra, ő most a SOCDEM párt képviseletében indul a voksoláson. Mindkettőjüket a válaszadók 82 százaléka ismeri. A harmadik legismertebb politikus Alexandr Vondra, a SPOLU koalíció vezetője, ő az emberek 65 százalékának ismerős.

Nerudová ismertsége azonban nem jár kéz a kézben a népszerűséggel, a szavazók szerint ugyanis ő a legkevésbé markáns személyiség. Ezért a csehek attól tartanak, hogy nem tudná megfelelően érvényesíteni a nemzeti érdekeket Brüsszelben. A 11 értékelt jelölt többségét Nyugat-barátnak tartják. Kivételt képez azonban a Csehország és Morvaország Kommunista Pártjának vezetője, Kateřina Konečná és a Függetlenségért Szövetség elnöke, Hynek Blaško.

A felmérésben részt vevők 41 százaléka élne szavazati jogával az európai parlamenti választáson. A közvélemény-kutatást elvégző Stem/Mark ügynökség azonban hangsúlyozta, hogy a valódi részvételi arány mintegy negyede lehet a felmérésben kinyilvánított számnak. Jelen esetben tehát mintegy 30-35 százalék. A cseh belügyminisztérium szerint Csehországban 30 politikai formáció szeretne bejutni az Európai Parlamentbe, ebből 11 koalícióként. A választók két nap, június 7-én és 8-án dönthetnek arról, hogy melyik pártnak szavaznak bizalmat az európai parlamenti voksoláson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×