eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
War 2022 in Ukraine. Concept of strained relations between  and war with Ukraine and Russia.Military issues and the concept of war
Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

Az oroszok újabb csapást mértek az ukrán energiaellátásra

A támadásban teljesen megsemmisített egy Kijev környéki nagy hőerőmű. Azt ukrán energetikai hatóság is elismerte.

„Az oroszok teljesen megsemmisítették a Tripoljei hőerőművet” – ezt közölte Ukrajna vezető áram és hőenergiatermelő cége, a Centrenergo felügyelőtanácsának elnöke. Oroszország csütörtökön hajtott végre újabb légitámadást az ukrán energetikai infrastruktúra ellen és ekkor sikerült kiiktatnia a Kijevhez közeli erőművet.

Andrej Gota, a Centrenergo illetékese szerint hatalmas tűz ütött ki a turbinacsarnokban, de az összes dolgozó életben van. Ez az erőmű látta el hővel a Kijevi, Cserkasszkij és Zsitomiri régiókat. „Borzalmas a pusztítás. Pénzben nem lehet kifejezni. Ez cégünk történetének legnagyobb kihívása, de hiszem, hogy megbirkózunk vele” – mondta Gota.

Március 22-én egy orosz támadás teljesen lerombolta a Harkivi oblasztyban található Zmievszkaja hőerőművet.

A csütörtöki rakéta- és dróntámadás után több videó is megjelent az ukrán közösségi médiában a lángoló objektumról. A kijevi régióban található Ukrainka település polgármester felszólította a lakosokat, hogy „szorosan zárják be” otthonaik ablakait, töltsék fel az elektromos eszközeiket és maximálisan tartalékolják a vizet.

„Orosz támadás ért egyszerre több ukrán régiót, becsapódásokat jelentettek több nagy energiaobjektumból” – tudósított a kívülállókra jellemző hangnemben az orosz Lenta hírportál, amely szerint a bombázások négy oblasztyban okoztak károkat az infrastruktúrában.

Csak a Harkivi körzetben 10 csapást regisztráltak, de a rakéták és drónok elrepültek a nyugaton fekvő Lvivi körzetben található Sztrijig is, ahol az oroszok megfogalmazása szerint eltalálták a helyi hőerőművet és „a banderisták csoportosulását” – amivel ukrán katonákra utalhattak.

Csapás érte továbbá a szintén nyugat-ukrajnai, a Kárpátaljával határos Ivano-Frankivszki és a Lvivtől északra fekvő Volini régiót is.

A központi, Zaporizsjei régió ukrán kézen maradt részén az ismert ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov egyik energiaobjektumát találták el. Ezenkívül a Naftogaz ukrán energetikai cég szerint két földalatti gáztározót is támadtak az oroszok, de azok a vállalat elmondása szerint továbbra is működnek.

A támadások napján szólalt fel az ukrán parlamentben, a Verhovna Radában Jurij Szodol tábornok, az egyesített ukrán fegyveres erők parancsnoka, aki azt mondta a katonák a végső erejükből tartanak ki és ezért a most nagy többséggel elfogadott mozgósítási törvény szigorítását kérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×