szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel félszáz új, hatalmas autószállító hajóval lenne a tengerek ura is a kínai armada.

A kínai autógyártók százezres nagyságrendben szeretnének elektromos járműveket exportálni a világ minden tájára, de ehhez sokkal több autószállító hajóra van szükségük. A kereslet olyan nagy, hogy az ország azon van, hogy néhány éven belül a világ negyedik legnagyobb flottáját gyűjtse össze, és új kereskedelmi útvonalakat hozzanak létre kifejezetten a kínai autók számára.

A Veson Nautical hajózási tanácsadó cég adatai szerint, amelyekről a Reuters számolt be, Kína jelenleg a világ nyolcadik legnagyobb hajóflottájával rendelkezik, 33 autószállító hajóval. Összehasonlításképpen: Japán vezeti a listát 284 hajóval, majd Norvégia következik 102-vel. A harmadik helyen Dél-Korea áll 72 hajóval, a negyedik pedig a Man-sziget, ahol 61 hajó van regisztrálva.

A jelenlegi helyzet azonban gyorsan változik, mert a kínai vállalatok már megrendeltek 47 hajót, ami a globális megrendelések egynegyedét teszi ki. A hajókat vásárló ügyfelek között van a SAIC Motor, a Chery, a BYD, valamint a COSCO és a China Merchants hajózási társaságok “a kínai autógyártók nevében” – írja a Reuters.

Egy ilyen RORO autószállító-hajó – amelynek neve arra utal, hogy a kocsik a rakterébe „kigurulnak-begurulnak”, az angol roll-on/roll-off kifejezéssel – amellett, hogy egyre nehezebben elérhetőek, egy vagyonba kerül a bérlésük, a napi díjuk eléri a 115 000 dollárt. Ez több mint hétszerese a 2019-es árnak. Ezért a vállalatok inkább úgy döntöttek, hogy maguknak építettnek hajót.

Kína már megelőzte Japánt, mint a világ legnagyobb autóexportőre, csak a BYD tavaly több mint 240 000 járművet exportált, ami a szektor globális eladásainak mintegy 8 százalékét tette ki. Idén akár 400 000 villanyautó exportját is tervezi.