eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
London, 2023. november 13.David Cameron volt miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról 2023. november 13-án, miután Rishi Sunak brit miniszterelnök külügyminiszterré nevezte ki. Cameron kinevezésének közvetlen előzményeként Sunak menesztette Suella Bravermant a belügyminiszteri tisztségről, és utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert nevezte ki.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Cameron Kijevért kilincselt Trumpnál és a republikánusoknál

A Republikánus pártot, majd személyesen Donald Trumpot is győzködte Ukrajna támogatásáról Lord Cameron. A brit külügyminiszter Washingtonban azt hangoztatta: „a határok számítanak”, amikor a Kijevnek szánt segély feloldását kérte képviselőktől.

David Cameron úgy gondolta, megtalálta az a kifejezést, amivel Ukrajna támogatására bírhatja a vonakodó amerikai republikánus kongresszusi képviselőket: „erős országhatárokat” emlegetett, amikor felszólalt előttük.

Igaz, a republikánusok a latin-amerikai migránsoktól akarják védeni határaikat, Cameron viszont az orosz területszerzéstől Ukrajnát.

Joe Biden elnök 95 milliárd dolláros új segélycsomagja a republikánus többségű kongresszusi alsóház "fagyasztójában pihen", mert Donald Tump de facto elnökjelölt hívei csak a déli határvédelem szigorítása esetén hajlandók átengedni azt a Házon.

„A határok számítanak, az agresszió nem éri meg... az alternatíva az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök erővel próbálja megváltoztatni Európa határait. Ezt világosan meghallják Pekingben, Teheránban és Észak-Koreában” – fejtegette a brit külügyminiszter tengerentúli útja előtt.

Cameron a Biden-kormányzat más tagjai mellett találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, továbbá Mitch McConnell republikánus szenátusi elnökkel is.

A hab a tortán azonban Donald Trump volt, akinek floridai birtokára kénytelen volt elzarándokolni a brit külügyek vezetője. És ezt valószínűleg nem a legnagyobb lelkinyugalomban tette, mivel a múltban „hülyének, hibásnak, nőgyűlölőnek” is nevezte az exelnököt. Most viszont „szívességet kérve kopogtatott az ajtaján” – írta le dilemmáját a Sky News. Mindezzel, a kommentár szerint azt erősítette meg, hogy kinél van a valódi döntési jog, amikor az ukrajnai segély kerül szóba. Donald Trump ellenzi a csomagot.

Bár Cameron – a republikánusokkal való korábbi pengeváltásokból tanulva – nem akart nyilvánosan beszélni a Mar-o-Lago birtokon tett vizitjéről, azzal az üzenettel ment Trumphoz, hogy „Ukrajna háborúja Amerika háborúja is, és helyes támogatni Kijevet és a NATO-t”.

Arról is megpróbálta meggyőzni a házigazdát, hogy a britek és más európai NATO-tagok elkötelezték magukat, hogy az általuk megígért pénzeket költik el védelemre. Ez a kérdés Trump számára vörös posztó, ezért mondta azt néhány hónapja, hogy Moszva támadja csak meg a keveset költő tagországokat.

Cameron korábban azzal bőszített fel néhány republikánus képviselőt, hogy az ukrán segélyt fékezőket azokhoz a múltbéli vezetőkhöz hasonlította, akik puhák voltak Adolf Hitlerrel szemben. A finoman szólva ellentmondásos megítélésű Marjorie Taylor Greene képviselő asszony erre azt javasolta, hogy csókolja meg egy bizonyos testrészét. És ő az, aki Mike Johnson alsóházi elnök elmozdításával fenyegetőzik, ha az napirendre veszi az ukrán segélyt. Így Johnson jobbnak látta, ha nem találkozik a brit külügyminiszterrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×