szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maga mögé utasította a szintén nagy sikerű Egy napot, amelyet annak idején még Cannes-ban is díjaztak.

Eddig majdnem 28 ezer nézője van (egészen pontosan 27 934) a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmnek. Ezzel Breier Ádám első, az „agyamra megy, de imádom” típusú család viszonyokat bemutatni próbáló, különleges hangulatú nagyjátékfilmje ültette be a legtöbb nézőt a moziba az Inkubátor Program alkotásai közül. Korábban az első helyen Szilágyi Zsófia főszereplésével az Egy nap állt: a Cannes-ban is díjazott alkotásra 27 166 ember volt kíváncsi a mozikban a Filmhu összesítése alapján.

Az Inkubátor Programot az elsőfilmesek segítésére hozták létre 2015-ben, gyakran úgy emlegették a pályakezdőket támogató programot, mint „a magyar film utolsó szabad szigetét”. Kifejezetten népszerű produkciók készültek a keretében: így például a FOMO, a Magasságok és mélységek, a Zanox, a Külön falka vagy épp a most mozikba került Kék pelikán animáció – hogy csak néhányat említsünk. Ám tavaly utólagos hatállyal, az egész filmes szakma megrökönyödésére, visszavágták a támogatásokat: a Nemzeti Filmintézet (NFI) semmissé tett a zsűri által már megítélt győzelmeket, így három film az egyszer már számukra megígért támogatás visszavonásával végül nem készülhetett el. A program ettől függetlenül nem állt le, és egyelőre csak remélni lehet, hogy az azóta újabb győztes produkciók végül valóban elkészülhetnek.

Az Inkubátor Programról és annak rövidre vágásáról itt írtunk bővebben:

Utólagos hatállyal visszavágták az utolsó, kormánytól független filmkészítési támogatást

A magyar film utolsó szabad szigete volt a pályakezdőket támogató Inkubátor program, amely révén évente öt, nem egy esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén minden indoklás nélkül, utólag közölték: a nyertesek közül három mégsem készülhet el.

A Lefkovicsék gyászolnakról pedig kritikánkban azt írtuk, hogy a sírva nevetős film szívmelengetően és meghatóan beszél a megbékélésről, „aminél talán nincs is ma fontosabb téma”.

Két zsidó besétál a bokszedzésre – ez nem vicc, hanem egy nagyszerű film

Apákról és fiúkról szól, de szólhatna bármilyen egymással haragban lévő emberekről a Lefkovicsék gyászolnak című magyar film, amely szívmelengetően és meghatóan beszél a megbékélésről, aminél talán nincs is ma fontosabb téma. Kritika.